Thu. Jun 8th, 2023

Tavaszköszöntő Medvehagyma fesztivál Kémeren

Alig egy pár napja érezzük azt, hogy a Nap melegebben süt, hogy valóban itt van a várva-várt tavasz! A természet, most is, mint mindig szépen lassan végzi a dolgát. Ő már régóta munkálkodik. Az első rügyfakadás, az első tavaszi virágok megjelenése, a virágba boruló fák, a zöldülő fű örömmel tölti el szívünket. Éppen ezért kívánkozunk egyre inkább a szabadba, a természet lágy ölébe.

A természet ébredésének öröme, megújulása ihlette azt az ünnepséget, amelyet a Kémerért Alapítvány valamint a helyi önkormányzat mostmár hagyományszerűen megszervez évről–évre községünkben.

Már közel egy évtizede, egyedülálló módon Szilágyságban, Kémeren, megrendezésre kerül a Medvehagyma fesztivál, amelynek időpontja az idén március 25-e volt.

Már régóta ismert a helyiek körében ennek a kora tavaszi növénynek a jótékony hatása a szervezetre. Az első tavaszi szalonnasütésnek elengedhetetlen körítése, de a gasztronómia bármely területén alapanyagként felhasználható e tavaszi vitaminbomba.

Az ünnepi együttlétet az alapítvány alelnöke, Kánya Zsolt Attila nyitotta meg, aztán a helyi iskola igazgatója szólt az egybegyűltekhez.

A szervezők úgy vélték, hogy a közösségteremtés mellett egy ilyen eseményen hangot kell adni a kultúrának is. Ezért iskolánk diákjai a pedagógusok irányításával ünnepi műsorral készültek e jeles eseményre. Így most a gyerekeké volt a főszerep. Magyar és román nyelven verseket, énekeket és interaktív előadást mutattak be.

A teltházas kultúrotthon annak a bizonyítéka, hogy a szülők is fontosnak tartják e rendezvényt.

Az előadás után a gyerekek, a szülők, a pedagógusok és a helyi önkormányzat munkatársai egy erdei kiránduláson vettek részt. A kisebbek a helyi autóbusszal, míg a nagyobbak traktor vontatta „limbó hintón” utaztak. Az erdőben mindenki bőségesen szedhetett medvehagymát, de alkalom adódott kicsit játszani is, míg az eső nem kezdett el szemerkélni. A kirándulás végeztével visszatértünk a kultúrotthonba, ahol megterített asztallal vártak bennünket az önormányzat-, a református nőszövetség- és a Kemsilvanum panzió munkatársai. A gyerekeket gyros tállal, míg a felnőtteket flekkennel várták az asszonyok. Mindenki nagy kíváncsisággal kóstolta meg a frissen sült medvehagymás pogácsát.

A gondos szervezést illeti dicséret azért is, hogy alkalmat teremtett a szalonnasütésre is, amelyet később a frissen szedett medvehagymával fogyaszthattunk el.

A gyerekek élményekkel, tele hassal, oklevéllel és édességcsomaggal tértek haza otthonaikba.

Az, hogy ez a nap, ilyen maradandó élményeket adott minden jelenlévőnek, köszönet és hála illesse érte a Kémerért Alapítvány vezetőségét, a helyi önkormányzatot, a nőszövetség tagjait, a Kemsilvanum panzió lelkes csapatát és minden jelenlévő pedagógust.

Bátran kijelenthetjük, hogy e rendezvény már hagyománnyá vált közösségünkben, melyet tovább akarunk örökíteni a későbbi nemzedékre.

Jó volt együtt lenni!

Birta-Szabó Mónika