Thu. Jun 8th, 2023

Kultúra, tavaszvárás, közösségépítés Kémeren

2023. március 25-én, rendeztük meg a hepehupás vén Szilágyság egyik kedves településén, Kémeren, a ,,Tavaszváró sarmás fesztivált”. Rendezvényünknek kettős célja volt: megemlékezni nagy költőnkről, Petőfi Sándorról, valamint felfedezni a közeli erdő gazdagságát, szépségeit, sétálni egy nagyot a tavaszi nap friss levegőjén, közben fokhagymaillatot árasztó sarmást, vagy más néven medvehagymát szedni.

Reggel 9 órakor már több mint 90 ember gyűlt össze a kultúrotthonban, tanárok, tanulók, szülők, nagyszülők. A református lelkipásztor, Kánya Zsolt-Attila, köszöntötte az egybegyűlteket, majd a helyi iskola igazgatójának, Birta Szabó János Tamásnak köszöntő szavai után kezdetét vette az irodalmi verses-zenés megemlékezés Petőfi Sándorról, a kémeri iskola pedagógusai és tanulói közreműködésével. Méltatták Petőfi életútját, költészetét, majd költemények, verses összeállítások hangzottak el költőóriásunk műveiből.  

A Petőfi emlékműsor után, a Fort Silvan mobillal, autóbusszal és személyautókkal kimentünk a közeli erdőbe, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt élveztük a tavasz illatát, megcsodáltuk az ébredező természet apró jeleit, s végül hozzáláttunk a sarmásszedésnek. Szerencsére az időjárás is kitartott, így mindenki kedvére sétálhatott az erdőben.

Az erdei túrázás után visszatértünk a kultúrotthonba, s a megterített asztalok mellett, gyerekek és felnőttek jó étvággyal fogyasztották el a Kémerért Alapítvány jóvoltából biztosított KemSilvanum menüt. Voltak, akik szalonnát sütöttek, sarmásra, salátára, zöld hagymára, főtt tojásra, főtt krumplira, retekre. Ínycsiklandozó illatok terjengtek a tavaszi szélben. Az ünnepi asztal fénypontja a medvehagymás pogácsa volt, melyet a helyi nőszervezet ügyeskezű asszonyai sütöttek nagy szeretettel. Köszönet érte.

Büszkén állíthatom, hogy minden közösségi rendezvényünk nagy sikernek örvend Kémeren! Mi a titok? A válasz egyszerű! Jószándékú emberek munkája, összefogása, lelkesedése, sikerre viszi mindazt, amit megtervezünk, elképzelünk, Isten pedig gazdagon megáldja mindezt!

Köszönet mindenkinek, aki mellettünk állt, áll, kivette részét, a szervezésben, a munkában, biztosította az anyagi feltételeket ahhoz, hogy egy újabb sikeres rendezvénnyel öregbítsük Kémer és a kémeri emberek jóhírét.

Szekrényes Andrea-Ildikó

könyvtáros

a kémeri RMDSZ nőszervezet elnöke