Fri. Jul 12th, 2024

Tánczos Barna: minden eddiginél nagyobb költségvetéssel indul a roncsautóprogram újabb kiadása

„Mától ismét igényelhető az új autók vásárlására nyújtott támogatás a klasszikus és a plusz roncsautóprogramok keretében. Idén minden eddiginél nagyobb költségvetéssel indítottuk a programokat, amelyekkel arra ösztönözzük a lakosokat, hogy vonják ki a forgalomból a szennyező gépkocsikat. Az őszi kiírás keretében mintegy 660 millió lej áll rendelkezésre az új autók és motorkerékpárok beszerzésének támogatására” – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken.

Ebben az évben közel 50 ezer magánszemély, vállalkozás és közintézmény iratkozott már be a roncsautóprogramokba és 28 ezer új járművet már meg is vásároltak az értékjegyekkel. „A hangsúly egyre inkább a környezetbarát technológiák támogatására helyeződik, és az autópiac alakulása egyértelműen igazolja az ösztönző program sikerességét. 2022-ben az újonnan forgalomba íratott autóknál az elektromos és hibrid autók piaci részesedése meghaladta a dízel autókét. A plusz roncsautóprogram keretében idén már 4 ezer elektromos és plug-in hibrid autót vásároltak. Hosszútávra tervezünk, és a következő években fokozatosan növeljük az elektromos autók vásárlására szánt támogatási keretet” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A roncsautóprogramban egy leadott autóért 6000, két leadott autóért pedig 9000 lejes értékjegy jár. Ezen felül az idei kiadásban 1500 lejes ökobónusz jár minden 15 évesnél régebbi autó leadására. A klasszikus roncsautóprogram keretében a maximális támogatási összeg egy új autó vásárlásához eléri a 16 500 lejt, míg a plusz roncsautóprogramban a maximális összeg 54 000 lej. A plusz roncsautóprogramban is kötelező legalább egy használt autó leadása.

A roncsautóprogramok keretében külön pályázati keretet biztosítanak a magánszemélyeknek, cégeknek és a közintézményeknek. A ma induló őszi kiírásban november 25-ig lehet igényelni az értékjegyeket. A magánszemélyek az autókereskedőknél, míg a jogi személyek a Környezetvédelmi Alap internetes felületén iratkozhatnak be a programba.

A klasszikus roncsautóprogram őszi kiadásának költségvetése:

  • magánszemélyek – 139.898.500 lej
  • vállalkozások – 173.300.500 lej
  • közintézmények – 15.000.000 lej.

A plusz roncsautóprogram őszi kiadásának költségvetése:

  • magánszemélyek – 115.500.000 lej
  • vállalkozások – 202.303.000 lej
  • közintézmények – 15.000.000 lej.