Wed. Jul 24th, 2024

Megjelent a vállalkozások energiahatékonyságát célzó végleges pályázati kiírás útmutatója

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma 500 millió euróval támogatja a vállalkozói szférát. A Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében kiírt pályázatból a vállalkozások energiahatékonnyá tehetik az ipari épületeiket és új megújuló energiaforrások beszerzésére is lehetőségük van.

Az energiaárak növekedése mindannyiunkat közvetlenül érint. Szükség van olyan intézkedésekre, amelyekkel ez a folyamat visszafordítható. Lehetőséget kínálunk a vállalkozásoknak arra, hogy új energiaforrások használatával olcsóbbá tegyék a gyártási folyamatot, ezáltal mi is olcsóbban juthatunk majd termékeikhez. Ez nem csak átmenetileg jó megoldás, de hosszú távon környezetkímélő is.” mondta Hegedüs Csilla államtitkár.

A pályázatra szánt 500 millió euró a következőképpen oszlik el:

  1. 200 millió euró állami támogatás a kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalkozások támogatására az ipari épületek és melléképületek, valamint a kiegészítő építmények vállalati szintű energiahatékonyságának javítására
    • az ide szánt pályázatokat október 11 -26. között lehet benyújtani. A pályázati útmutató elérhető az alábbi linken: https://bit.ly/3dTYyPM.

       2. 200 millió euró állami támogatás a megújuló energiaforrásokból, saját fogyasztásra történő energiatermelésre

  • az ide szánt pályázatokat október 18. november 1. között lehet leadni. A végleges pályázati útmutató linkje elérhető itt: https://bit.ly/3y15Loa.

       3. 100 millió euró de minimis támogatás a vállalati szintű energiahatékonyságra

  • az ide szánt pályázatokat október 13-27. között lehet benyújtani. A De minimis támogatás pályázati útmutatója itt található: https://bit.ly/3ClBAKY.

A Nagy infrastruktúra Operatív Programon keresztül megvalósuló intézkedések támogatják a vállalkozói szektort az energiafüggetlenség elérésében az épületekre és az ipari építményekre/szolgáltatásnyújtásra, valamint a megújuló forrásokból saját fogyasztásra történő zöldenergia-termelést.

A pályázatra való regisztráció és a dokumentumok benyújtása az IMM Recover platformon keresztül történik.

További információk a minisztérium honlapján érhetőek el.