Tue. Dec 6th, 2022

Színtízes átlaggal érettségizett és nyelveket tanulna Szilágy megye legjobb magyar vizsgázója

„Emberé a munka, Istené az áldás” – véli a szilágyballai Szilágyi Abigél, aki az idei érettségi vizsgán 10-es osztályzatot ért el. Mint mesélte, a kiváló eredményre nem számított, de minden tőle telhetőt megtett, és úgy érzi, Istentől megkapta rá az áldást.

Szilágyi Abigél 2003. szeptember 22-én született Zilahon, Szilágyballán él egy nyolcfős nagycsaládban. Hatan vannak testvérek, öt lány és egy fiú, ő a legidősebb, legkisebb húga kétéves. Édesanyja tanítónő a Szilágyballai Általános Iskolában, édesapja mozdonyvezető. Általános iskolai tanulmányait Szilágyballán végezte, ahol „megkaptam a jó alapot, ezért a szilágyballai pedagógusoknak sok mindent köszönhetek, mert nélkülük lehetetlen lett volna a továbbfejlődés”. Középiskolai éveit Zilahon, a Silvania Főgimnáziumban, a természettudományok szakon fejezte be. Már az általános iskolában jól tanult, osztályelső volt, leginkább a zene és az idegen nyelvek vonzották.

A zene és a nyelvek közül utóbbit választja

„Mindig érdekeltek az idegen nyelvek, főleg a német nyelv, ezért sokat gondolkodtam, hol és milyen téren folytassam tanulmányaimat, mert egy ideig a zenei akadémia is lehetőségként szerepelt, de végül a nyelv szak mellett döntöttem. Kolozsváron szeretnék továbbtanulni német és angol nyelv szakon” – mesélte Abigél.

Abigél több hangszeren is szívesen játszik. Harmadikos korától rendszeresen zongorázik, kilencedikes korától hegedül, ugyanakkor a baptista gyülekezet zenekarában fuvolázik. Szeretne minél több ideig a család közelében maradni, hétvégenként otthon lenni, ezért választotta Kolozsvárt, és nem valamelyik külföldi egyetemet.

Nagycsaládban, különórák nélkül országos első helyezett lett

„Nem jártam különórákra. Úgy véltem, nem költök erre, inkább itthon gyakorlok. Általában ezek a különórák arra jók, hogy ha valamit nem ért meg a diák, akkor azt a tanár külön elmagyarázza neki, de mivel nagyvonalakban mindig megértettem a leckét, ezért csak gyakorolnom kellett. Nagyon fontos, hogy az érettségire önállóan tanuljunk, mert a tanár úgysem tudja ezt megtenni helyettünk” – mondta az évfolyamelső.

Az utolsó évben főleg a tanulásra összpontosított. Általában már hazaérkezését követően leült tanulni, hogy ne kelljen késő estig fennmaradnia. Bár szülei mezőgazdasággal is foglalkoznak, és a kerti munkákba a gyermekek is besegítenek, az idén a tanulás volt számára a legfontosabb, de jutott idő a barátokra is. Rendszeresen járt a gyülekezetbe, az ifjúsági órákra, és a családi kiruccanásokon is részt vett. Szabadidejét legszívesebben a családdal tölti, szeret a kisebb testvéreivel foglalkozni, hangszeren játszani, valamint a barátokkal lenni. …

Szilágyi Abigéllel készült beszélgetést részletesen a https://maszol.ro/belfold/Szintizes-atlaggal-erettsegizett-es-nyelveket-tanulna-Szilagy-megye-legjobb-magyar-vizsgazoja oldalon és a Szilágyság újságban olvashatják.