Tue. Jul 16th, 2024

A Szilágynagyfalui Református Egyházközség 26 fős ifjúsági csoportja élményekben gazdag táborban vett részt július 11-14 között Magurahegyen.

A szórakozás és kikapcsolódás mellett a fiataloknak alkalmuk volt tartalmas előadásokat hallgatni, énekelni, áhítatokon részt venni.

Első nap Kánya Zsolt-Attila kémeri lelkipásztor tartott előadást a keresztyén családmodellről, amely a mai liberális társadalomban lassan ódivatúvá válik. Az ifjak megértették, hogy az Isten által teremtett és megáldott családban az apa férfi, az anya nő, a gyermekek pedig nem kutyák, macskák vagy személyes tárgyak. Egymás szeretete, tisztelete, az engedelmesség és megbecsülés, valamint mindenek fölött Jézus Krisztus követése a garanciája egy boldog családi életnek.

Második nap Lucza István sarmaság-bányatelepi lelkipásztor tartott előadást a közösségről. Választ kaptunk olyan kérdésekre, miszerint miért jó közösségben élni, mit jelent vezetni egy közösséget és mit jelent vezetettnek lenni egy közösségben. Dávid király élete jó példaként szolgált a fiatalok előtt, hiszen megértették, hogy az ifjú pásztorlegény soha nem tudta volna legyőzni Góliátot, ha nem engedi, hogy Isten vezesse lépteit. Miután megtanult Isten vezetése alatt élni, utána tudott ő is másokat vezetni Izrael királyaként. Dávid is megtapasztalta a magányt, a menekült helyzetet, ahol Isten mellette állt, és hűséges társakat rendelt mellé, akik közösségben maradtak vele.

Harmadik nap jómagam tartottam előadást az ifjaknak Izraelről, az Ígéret földjéről. Megértették a fiatalok, hogy miért hívja a Biblia Izrael országát az Ígéret földjének, továbbá láthatták, hogy Isten miként alakította a választott nép életét és sorsát az Ígéret földjén vagy éppen idegen földön, fogságban. Az Istennel való élő közösség garancia volt a nép számára, hogy az Ígéret földjén maradhatnak és ott áldásban részesülnek. De ha elfordultak Istentől, az Ígéret földjén nem volt áldás és jólét.

A tábor ideje alatt a fiatalok színes szórakozási lehetőségek közül választhattak: asztalitenisz, csocsó, fürdés, társasjátékok, beszélgetések, csapatjátékok, erdei séta. Egy valamiben nem volt részük: térerőben, így a mindennapos telefonálás és internetezés szüneteltetett ez idő alatt. De ezt se bántuk.

Mindenki gazdag élményekkel térhetett haza, és hiszem azt, hogy ez a tábor sokat segített a fiataloknak abban, hogy összekovácsolódjanak, erős közösséget alkossanak, barátok és testvérek maradjanak a jövőben is.

Ezúton mondunk köszönetet az RMDSZ-nek és a Communitas Alapítványnak a támogatásért, amit a tábor szervezéséért nyújtottak.

Szőnyi Levente