Tue. Dec 6th, 2022

Színjátszás, néptánc, bibliaismeret, kézművesség: széles a táborok kínálata Szilágyságban is

A vakáció idején sem unatkozhatnak a szilágysági fiatalok, számos tábor és program várja és várta a kikapcsolódni vágyókat. Ezek nagy segítséget jelentenek a nyáron is dolgozni kényszerülő szülőknek, hiszen ha csak néhány napra is, de tudják, hogy a gyermekük biztonságos környezetben, értékekkel gazdagodva tölti a nyarat.  

Alig ért véget az idei iskolai év, június 20–26. között élményekben gazdag hitépítő és közösségformáló gyermektábort szervezett a szilágynagyfalui református egyház.

„A Bánffy-kastély udvarán minden nap 130-150 résztvevő sereglett össze, oktatók, szervezők és természetesen a lelkes gyermeksereg. Hétfőtől csütörtökig minden délelőtt egy-egy bibliai történettel ismerkedtek meg a gyermekek, majd az ehhez kapcsolódó énekeket és aranymondásokat tanulták meg. Rövid szünet után kézimunka és sok-sok játék várt rájuk. A délutáni programok között Tereptudás-játék, sport- és ügyességi versenyek szórakoztatták a gyermekeket. Pénteken kirándulni indultunk, a 150 résztvevővel Jázon, a hűs patak partján és csodás erdő szélén táboroztunk le. Vasárnap délután ünnepi istentiszteleten zártuk a gyermektábort, amelyen bemutathattuk a szülőknek, nagyszülőknek és a gyülekezetnek mindazt, amit a hét folyamán tanultunk és készítettünk” – számolt be Szőnyi Levente helyi lelkész.

XIX. Zsibai tábor

A múlt héten elkezdődött a szilágycsehi Zsibai tábor, amelynek a nagy érdeklődés miatt az idén két altábora van. A színjátszó altábor június 25. és július 1. között zajlott, a néptánc altábor július 9–15. között lesz. Bodea György, a színjátszó altábor vezetője, szervezője, atyja elmondta, a Zsibai tábor elnevezése a zsibai legényesből származik, miszerint addig kell járni a táncot, míg el nem zsibbad a lábad. A tábor egyedülállóan foglalkozik a szilágysági tánc gyűjtésével, oktatásával (kezdő és haladó szinten), őrzésével, valamint a színjátszással. Céljuk a nemzeti kultúra ápolása, az erdélyi és szilágysági népzene, néptánc, népdalok, népi mesterségek bemutatása, megszerettetése a fiatalokkal, a diákszínjátszás népszerűsítése.

Az idei táborozási lehetőségekről, programokról részletesen a https://maszol.ro/eletmod/Szinjatszas-neptanc-bibliaismeret-kezmuvesseg-szeles-a-taborok-kinalata-Szilagy-megyeben-is honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.