Fri. May 31st, 2024

Szilágynagyfaluban is megjelent az afrikai sertéspestis

Pénteken Szilágynagyfalu területén afrikai sertéspestis esetet jeleztek. Az értesülések szerint az állatok a mezőről hazaszállított zöld takarmánynövények által fertőződtek meg, ezért a szilágynagyfalui önkormányzat felhívja a lakosok figyelmét, hogy a járvány terjedésének megelőzése érdekében mellőzzék a háziállatok mezőről hazaszállított zöld növényekkel való takarmányozását (lóhere, lucerna, fű).

Bacsó László, a Szilágy megyei Állat-Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság aligazgatója elmondta, hogy Szilágynagyfaluban a gazdaságon belül három sertés fertőződött meg, és még mindig hatályban van az afrikai sertéspestis miatti karanténövezet Halmosdon és Kaznacson. A két településen közel két hete jelezték a járvány megjelenését, Halmasdon négy, Kaznacson egy gazdaságot érintett a sertéspestis.

Az aligazgató ismertette, hogy Halmosdon már két hónapja is jeleztek sertéspestist, a mostani eset valószínű a közelben lévő vízgyűjtő medencében talált elhullott, fertőzött vaddisznótól származik. A vadászok jelezték, hogy az utóbbi időben sok ilyen vaddisznót találtak.

Nagyfaluban és a környék falvaiban megerősítik a járőrözést, és ha megfelelő egészségügyi iratokkal nem rendelkező állatszállítmányt találnak, azonnal leölik azokat. A körzetben tilos állatvásárokat, expókat vagy bármilyen olyan rendezvényt szervezni, amely állatok szállítását teszi szükségessé. 45 nap alatt a gócpontok három kilométeres körzetében minden sertéstől vért vesznek, 10 km-es körzetben klinikailag megvizsgálják az állatokat, és amennyiben nem találnak újabb fertőzött sertést, feloldják a karanténövezetet – mondta Bacsó László aligazgató.

Kulcsár Mária