Fri. May 31st, 2024

„Maximális” készenléti állapotot rendelt el a román kormány, bírságolhatnak a hatóságok

Készenléti állapotot rendelt el hétfői ülésén a kormány az ország területén. Az erről szóló határozatot a hétfőtől hatályba lépő törvény alapján fogadta el az Orban-kabinet. Ez a jogszabály feljogosítja a kormányt a korlátozó intézkedések bevezetésére, és van jogalap az előírások megszegőinek büntetésére.

A hétfőn elfogadott kormányhatározatot a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de az előírásai addig is érvényben lesznek. Mint ismert, az Országos Vészhelyzeti Bizottság már csütörtök este kihirdette a készenléti állapotot, a határozat pénteken nulla órától hatályba is lépett. Ennek a jogalapja az akkor még hatályban lévő 21/2004-es sürgősségi rendelet volt. Ez utóbbi jogszabály azonban nem hatalmazta fel a kormányt szabadságjogokat korlátozó intézkedések bevezetésére, és az előírások megszegőinek bírságolására.

Hétfőtől azonban hatályba lépett a készenléti állapotot szabályozó törvény. Ennek alapján fogadta el reggel a kormány a határozatot, amely szerint május 18-ától életbe lép a 30 napig tartó készenléti állapot Románia területén. Ludovic Orban kormányfő közlése szerint a határozatnak három függeléke van:

  1. A reakcióképesség növelésére hozott intézkedések;
  2. A közösségek ellenálló képességének biztosítására hozott intézkedések;
  3. A kockázati hatás csökkentésére hozott intézkedések. A miniszterelnök közölte: a kormányhatározatot elküldik a parlamentnek.

Hangsúlyozta: elfogadásával a kormánynak minden törvényes eszköze meglesz a készenléti állapot kezelésére, beleértve a bírságok kirovását is.

maszol.ro