Wed. Jul 24th, 2024

A telekkönyvezés során községenként specifikus problémákkal találkoznak a topográfusok

A Szilágyságban is folyamatban van a telekkönyvezés, és ahogy Dari Tamás prefektus fogalmazott, a felmerülő, sok esetben egyedi problémák miatt, településenként más-más ütemben zajlik.

Európai uniós pályázat keretében a megye hat településén, többek között Szilágynagyfaluban, Szilágybagoson és Váralmáson a külterületek és belterületek teljes telekkönyvezését végzik el, ezenkívül a Megyei Kataszteri Hivatal (OCPI) minden településen biztosítja egy-egy kataszteri szektor finanszírozását, telekkönyvezését. Ha jelentkeznek a leszármazottak, akkor még a hagyatéki tárgyalást is lebonyolítják, viszont sok esetben a meghirdetett időpontban nem jelennek meg földtulajdonosok vagy örökösök, illetve nem rendelkeznek szükséges dokumentumokkal.

A polgármesterek részéről megvan az akarat és a törekvés, viszont kevés a megyében a topográfus. Egy szektorhoz 500-600 ingatlan és külterületi földparcella is tartozhat, de amit elkezdtek, azt remélhetőleg legkésőbb jövő év végéig befejezik – mondta a prefektus.

Vannak olyan települések, amelyeken a tulajdonosok területet cseréltek, és közjegyzői jóváhagyás nélkül kötöttek adásvételi szerződést, így az önkormányzatnál az adott területre még mindig az egykori földtulajdonos van bejegyezve. Szintén problémás eset a vasútvonal menti terület, mert a „biztonsági zóna” a vasúttársaság nevére van telekkönyvezve. Ugyanez a helyzet a patakok, folyók partján lévő parcellákkal is. A Román Országos Vízügyi Hatóság betelekkönyvezte a tavakat, vízfolyásokat, de megtörténhet, hogy az emberek területéből is levett, mert a patak medre az évek folyamán módosult, és a patak partján több vagy kevesebb föld van, mint előtte volt.

Nagy gondot jelent a varsolci víztározó melletti rész, mert ahol egykoron még az emberek földjeiket művelték, mára ezek nagyrészt víz alá kerültek. „Ahol erdő van, vagy víz folyik, szinte mindenhol gond van” – fogalmazott Dari Tamás.

A telekkönyvezésről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Szilagy-megyeben-is-folyik-a-foldteruletek-telekkonyvezese honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.