Fri. Jul 12th, 2024

A munkáltatók is jól járnak, ha vakációs utalványt adnak az alkalmazottaiknak

A munkáltatókat tájékoztatni kell arról, hogy lehetőségük van üdülési utalványokat adni a munkavállalóknak – mondta Constantin-Daniel Cadariu turisztikai és vállalkozásügyi miniszter pénteki, Mamaián tartott sajtótájékoztatóján.

‘A törvény szerint minden magánvállalkozó kiadhat üdülési utalványt, amelynek értéke a minimálbér hatszorosát is elérheti. (…) Tájékoztatás révén kell bátorítanunk a cégeket. Ha profitadót fizetnek, nekik is előnyös, mert az összeg levonható. Társadalombiztosítási járulékot sem kell fizetniük ezen összeg után. Ugyanakkor mód nyílik arra, hogy megtartsák a meglévő alkalmazottaikat, ha pedig még nincsenek alkalmazottaik, ezzel vonzóvá is tehetik az állást’ – mondta Cadariu.

A miniszter hozzátette, egy év alatt 300 millió euró vándorolt az állami alkalmazottaktól a vendéglátói szektorba vakációs utalványok formájában; magáncégek alkalmazottai esetén ez az összeg csak 50 millió euró körül mozog. Ennek egyrészt az az oka, hogy sok vállalkozó nem is tud erről a lehetőségről – vélekedett a turisztikai miniszter.