Tue. Mar 21st, 2023

Szerdától visszakérhetik a pénzüket digitális beutazási adatlap kitöltésének elmulasztásáért megbírságolt állampolgárok

Megjelent szerdán a Hivatalos Közlönyben a digitális beutazási adatlap (PLF) kitöltésének elmulasztásáért kiszabott bírságok visszafizetésének eljárását rögzítő jogszabály.

A rendeletet a fejlesztési minisztérium dolgozta ki. E szerint az adatlap kitöltésének elmulasztásáért megbírságolt állampolgároknak a lakhelyük szerinti polgármesteri hivatal adóosztályán kell kérvényezniük az összeg kifizetését a szerdától számított 90 napon belül. A kéréshez csatolni kell a bírságról szóló jegyzőkönyvet és a kifizetési bizonylatot.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kérést on-line is benyújtható e-mailen vagy a Privát Virtuális Tér elnevezésű platformon keresztül. Az összeget a polgármesteri hivatal adóosztálya a kérés benyújtásától számított legtöbb 45 napon belül utalja az ügyfél folyószámlájára, de felvehető készpénzben is az adóosztály pénztáránál.

A rendelet szerint nem kell kérvényt benyújtaniuk azoknak az állampolgároknak, akiket megbírságoltak az adatlap kitöltésének elmulasztása miatt, de a büntetést nem fizették ki. Esetükben semmisnek nyilvánítják a bírságról szóló jegyzőkönyvet.