Wed. May 29th, 2024

,,Sok utánajárásra és kitartásra volt szükség, hogy látványos fejlődést érjünk el Varsolcon”

Varsolc polgármestere, Bréda Lajos állítja, a legtöbb pályázatot községük és Perecsen község nyújtotta be az elmúlt időszakban. Arra törekszik, hogy a település látványosan fejlődjön, az infrastrukturális fejlesztések megvalósuljanak, hogy a lakosok ne vágyjanak el a faluból, hanem inkább visszatérjenek oda. Azt mondja, a fejlesztések, felújítások több mint 80%-a megvalósult, a jövőben arra fog törekedni, hogy befektetőket, vállalkozókat hozzon Varsolcra. Jelenleg többnyire a téglagyár és a mezőgazdaság biztosít munkalehetőséget a helybélieknek, de az elkövetkezendő években nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a turizmusra, mert Varsolcnak ez lenne az egyik erős oldala: a több mint 400 borospince és a hatalmas víztározó.

 

Varsolc községben minden utcát leaszfaltoztak

– Az Országos Helyi Fejlesztési Programnak (PNDL) köszönhetően sikerült a községben az aszfaltozást befejezni. Elmondhatom, hogy Varsolcon, Récsében, Kisrécsében és minden községünkhöz tartozó kisebb településen, az utcák, mellékutcák, sőt az utolsó kis szűk utca is le van aszfaltozva.

Egy másik nagy projektünk, ami folyamatban van a szennyvízcsatorna bekötése, ez májusig meg kell valósuljon. Ha ezzel végeznek, beindítjuk a szennyvíztisztítót.

A harmadik tervünk az orvosi rendelő felújítása. A licitet meghirdettük az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (SEAP) keresztül, a vállalkozókra várunk, hogy jelentkezzenek, és vállalják el ennek az intézménynek és az I-IV-es elemi iskola épületének a felújítási munkálatait.

A polgármesteri hivatal rehabilitációja, bővítése is tervben van, a munkálatok kivitelezését megnyerte egy Szilágy megyei cég, már csak a munkálatok elkezdésének időpontját várjuk. A Kraszna folyó fölött felújítunk egy hidat, a szerződést Bukaresttel már aláírtuk, a munkálatok megvalósítása érdekében meghirdettük az árverést – mondta a polgármester, aki még hozzátette, ahhoz, hogy a község ilyen sok sikeres pályázatot megnyerjen, temérdek munkára, odafigyelésre, és utánajárásra volt szükség. Gyakran kellett Bukarestbe utaznia, hogy egy-egy projektet kiharcoljon.

Kulcsár Mária