Mon. Jul 22nd, 2024

RMDSZ: Támogatjuk a Moldovai Köztársaság Európai Unióhoz való csatlakozását

„Az Európai Uniónak egységes, erős hangra van szüksége ahhoz, hogy megvédje és megőrízze alapvető értékeit, mégpedig az emberi méltóság tiszteletét, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot, az emberi jogokat, többek között a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok jogainak tiszteletben tartását. Üdvözöljük a Moldovai Köztársaság március 3-án benyújtott uniós csatlakozási kérelmét, valamint az erre vonatkozó lépéseket, amelyek határozottak és hosszú távon biztatóak.” – mutatott rá Seres Dénes, az RMDSZ képviselője, a képviselőház háznagya, Románia és Moldova parlamentjeinek együttes ülésén Kisinyovban, Moldovában.

Seres Dénes, Szilágy megyei parlamenti képviselő beszédében kifejtette, az RMDSZ értékeli Moldova erőfeszítéseit és támogatja az ország európai uniós integrálását: „Az elköteleződés, amelyről bizonyságot tettek ebben a rendkívül összetett folyamatban megerősíti, hogy a Moldovai Köztársaságnak az Európai Unióban van a helye. A legfőbb cél ugyanakkor a béke fenntartása, amelyet ezután is szem előtt kell tartanunk, hiszen Európa jelenleg az egyik legnehezebb időszakát éli. A világjárvány után egy olyan háborúval kell szembenéznie, amelynek nincs tétje. Egy olyan agressziónak és elfogadhatatlan tragédiának vagyunk tanúi, amely egyetlen érvvel sem magyarázható és amely ránk, európaiakra és az egész világra hatással van. Nagyra értékeljük az ország törekvéseit, amellyel az ukrajnai menekültválságot kezelte.” – fejtette ki Seres Dénes, az RMDSZ képviseletében.

Az RMDSZ háznagya a két ország parlamentjeinek együttes  ülésén Románia és Moldova bilaterális parlamenti kapcsolatának fontosságát is hangsúlyozta.