Tue. Jul 16th, 2024

Tánczos Barna: a klímaváltozás sebezhetővé tette az emberiséget, ezért az orosz agresszió árnyékában sem szabad feladnunk a klímaharcot

„Egyre több ország kerül az éghajlatváltozás frontvonalára, a klímakatasztrófa következményeit az élet valamennyi területén tapasztaljuk, éppen ezért az ambiciózus szakpolitikák útján azonnal kell cselekednünk. A klímaváltozás sebezhetővé tette az emberiséget, ezért az orosz agresszió árnyékában sem szabad feladnunk a klímaharcot, amely az egész bolygó ügye” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából az Országos Meteorológiai Szolgálat által szervezett eseményen.

A szaktárcavezető rámutatott: „miközben a szomszédban valós háború dúl, és komoly kihívások elé állítja az emberiséget, amely gazdasági, energia- és élelmiszerválságot eredményez, a klímaváltozás is nagyban befolyásolja mindennapjainkat. Sajnos azt látjuk, hogy valóságos frontvonal húzódik a fenntartható fejlődést szorgalmazó és a természetet féktelenül kihasználó felek között. Tavaly októberben a Glasgowban elfogadott globális klímaegyezményben közösen mondtuk ki, hogy az erdők szerepe a legnagyobb a klímaváltozás elleni küzdelmünkben”.

Tánczos Barna kiemelte, a klímaváltozás elleni küzdelem legfontosabb eszközei az erdők, az erdős területek növelése az egyetlen hatékony eszköz az elsivatagosodás megfékezésére. „Vissza kell állítanunk az ökológiai egyensúlyt az ország déli megyéiben is, ott, ahol az erdők mezőgazdasági területté alakításával ez felborult. Az országban 8 olyan megyénk van, amelyek területének kevesebb mint 10%-át borítja erdő. Az egyensúly helyreállításában jelent fontos eszközt a Helyreállítási Alap. 57 ezer hektár erdősítésére van finanszírozásunk, olyan támogatási programot dolgoztunk ki, amely ösztönzi az új erdők létrehozását.”

Tánczos Barna emlékeztetett arra is, hogy az Európai Unióban döntés született arról, hogy betiltják azoknak az élelmiszereknek a behozatalát, amelyeket olyan területeken termeltek, ahonnan kiírtották az erdőket. Ez az egyik példa a közös és konkrét fellépésre a klímaváltozás ellen.

A klímaváltozás elleni konkrét intézkedéseket háttérbe szorította a február elején elkezdődött ukrajnai háború. A háború nemcsak felbecsülhetetlen anyagi- és emberáldozatokkal jár, hanem válságok egész sorozatát indítja el az élet minden területén. A háború megmutatta például, hogy elég két ország exportjának a korlátozása és máris globális élelmiszerválság van kialakulóban, megtapasztaltuk, mit jelent az infláció, az üzemanyag-krízis, láthatjuk tehát hova vezethet, ha nem lépünk fel időben az klímaváltozás ellen” – taglalta a miniszter.