Tue. Jun 18th, 2024

RMDSZ: nem engedjük, hogy a kormány ellehetetlenítse a napszámos munkát és a gazdák tevékenységét

A kormány 35 százalékra emelte volna a napszámos munka megadóztatását, sürgősségi kormányrendelet útján. Az RMDSZ szenátorai ellene szavaztak, és a kezdeményezést a Szenátus nem erősítette meg.

Kedden tárgyalta a parlament felsőháza azt a tervezetet, amely egy sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásával a jelenlegi 10százalékról 35 százalékra emeli meg a napszámos munka megadóztatását. Az RMDSZ törvényhozói a javaslat ellen szavaztak.  „Az RMDSZ a gazdák pártján áll, több törvénymódosító javaslatot nyújtottunk be annak érdekében, hogy csökkentsük a napszámos munkával járó fölösleges bürokráciát. Nem értünk egyet a napszámos munka ellehetetlenítésével, ezért ellene szavaztunk ma annak a kormányjavaslatnak, amely megemeli a napszámos munka után fizetendő adót ” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a plénumi szavazást követően.

Derzsi Ákos RMDSZ-es szenátor, a felsőház munkaügyi bizottságának tagja hozzátette: a tervezet azt irányozta volna elő, hogy a pénzügyi adó mellett a társadalombiztosítási illetékeket is behajtsa az állam a napszámos munka után. „Az RMDSZ azt akarja elérni, hogy a feketemunkát visszaszorítsuk és törvényes keretek közé tereljük. Ehhez azonban alacsony adóztatásra van szükség, különben nem bátorítjuk a munkaadókat arra, hogy a törvény előírásait betartsák. Az RMDSZ a törvényes keretek között folyatott napszámos munkát támogatja ” – mondta Derzsi Ákos.

Mint ismeretes, múlt év végén a szenátus megszavazta az RMDSZ napszámos munkára vonatkozó javaslatát, amely eredményeként könnyebben nyilvántarthatják a napszámosokat az erdélyi magyar gazdák: a törvénykezés bürokratikus előírásán lazítottak azáltal, hogy a munkavállaló és a munkaadó adataival kapcsolatos mindennapi jegyzőkönyvezés helyett heti rendszerességgel történő nyilvántartásba vételt ír elő az RMDSZ javaslata, és csak a jelenlétet kötelesek naponta jegyezni a gazdáknak.

A tervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg.

RMDSZ-tájékoztató