Tue. Jun 18th, 2024

El kell törölni az ANAF által jogtalanul, méltánytalanul kirótt büntetéseket – erre vonatkozó törvénytervezetet iktatott az RMDSZ

Több ezer állampolgárra kirótt, az Országos Adóhatóság (ANAF) által levélben megküldött büntetésre dolgozott ki pénzügyi amnesztiát az RMDSZ, amelyet iktatott már a parlamentben. A Szövetség azt követően dolgozta ki és iktatta a tervezetet, hogy az elmúlt hetekben az ANAF számos állampolgárt értesített arról, hogy akár 5 éves tartozása van az állam fele, azonban a büntetés aránytalan az adott személyek jövedelmével.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője a törvénytervezet kidolgozója elmondta, hogy az Országos Adóhatóság (ANAF) által elindított pénzbehajtás, azon személyek ellen indult, akik az elmúlt években elmulasztották befizetni az egészségbiztosítási hozzájárulást azon jövedelmük után, amelyek például régi kuponok, privatizációs értékjegyekből származtak. „Sok esetben az adóhatóság rosszul számolta ki ezen értékeket, vannak olyan esetek is, hogy a megbüntetett személynek nem volt egyetlen lej jövedelme sem az adott évben, de az adóhatóság büntetést számolt fel, továbbá sok olyan eset is van, hogy külföldön dolgoztak és oda fizették az egészségügyi-hozzájárulást. Több olyan esetet is jeleztek képviselői irodámban is, ahol például a jövedelem kisebb, mint a befizetendő állami kötelezettség. Ezen esetekben indokolatlan a kirótt büntetés, ezért pénzügyi amnesztiára vonatkozó törvénytervezetet dolgoztunk kitaglalta a Bihar megyei törvényhozó. Szabó Ödön elmondta, hogy a jogtalanul befizetett egészségügyi biztosítás értékét vissza kell adni az érintetteknek, és az általa kidolgozott tervezet erre is megoldást nyújt.

A tervezet hamarosan elindult a parlamenti procedúrákban, első körben a szenátus, majd a végső döntést a képviselőház hozza meg.

RMDSZ-tájékoztató