Thu. Sep 28th, 2023

Pro Infrastructura Egyesület: a CNAIR felbontotta a szerződést a Lugos – Déva sztráda 3-as szakaszának kivitelezőjével

Az Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) felbontotta a szerződést a dél-erdélyi, A1-es jelzésű, Lugost Dévával összekötő autópálya elkészült, de át nem vett, 21 kilométert kitevő 3-as szakaszának kivitelezőjével, állítja a Pro Infrastructura Egyesület szerdai Facebook-bejegyzésében.

,,Tizenhat napja, amióta a 21 kilométeres pályaszakasz 99%-ban elkészült, Răzvan Cuc miniszter és a CNAIR képviselői folyamatosan zsarolták az építőt, hogy fogadja el a munkálatok garanciaidejének a kiterjesztését 4 évről 10 évre, és egy pillanatig sem vették figyelembe azt a lehetőséget, hogy a sztrádát megnyissák. Ez olyan, mintha egy ház felépítőjével a munka elvégzése után egy villanyégő hiánya miatt bontanának szerződést. Az infrastruktúra ágazatában ez elképzelhetetlen. Valószínűleg globális premierről beszélünk” – írja az egyesület.

Az egyesület szerint a Holgya (Holdea) csomópont építésére vonatkozó szerződést (amelyet ugyanez a vállalkozó épít) nem bontották fel.

,,Következésképpen, a 21 kilométeres szakasz átadása bizonytalanná vált. Az egyetlen biztos dolog az, hogy a román állam végleg elveszíti a 4 éves garanciát a munkálatokra, és sok éves per vár ránk, amelynek nyomán esetleg több tízmilliós kártérítéseket kell majd fizetni a kivitelezőnek, és ezt az összeget mi, adófizető állampolgárok fogjuk fizetni” – szögezi még le a Pro Infrastructura Egyesület.

A szállítási minisztériumhoz közel álló források megerősítették az AGERRFES hírügynökségnek az információt.

,,A szerződés felbontása mellett döntöttek. Cuc miniszter és Sorin Scarlat, a CNAIR igazgatója tárgyalást folytatott a kivitelezővel és felbontották a szerződést” – mondták a források.

Răzvan Cuc szállítási miniszter két nappal ezelőtt azt nyilatkozta, lehet, hogy felbontják a szerződést a 3-as szakasz kivitelezőjével, de előbb tárgyalást folytatnak.

agerpres.ro