Mon. Feb 26th, 2024

Kánikulára és viharokra figyelmeztetnek a meteorológusok

Az ország egész területére érvényes kánikulafigyelmeztetést adott ki a következő napokra az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Hétfő délutántól kedd reggelig ugyanakkor több megyében viharok várhatók.

A meteorológusok szerint kedden, szerdán és csütörtökön országszerte kellemetlen lesz a hőérzet, a nyugati, a déli és a délkeleti országrészben a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet. A nappali csúcshőmérséklet átlagban 32 és 34 Celsius-fok körül alakul, Olténiában és Munteniában elérheti a 35-36 fokot is.

Ugyanakkor hétfő délután és az este folyamán sága jelzésű riasztás lesz érvényben 17 megyében a várható viharok és jégeső miatt, a hétfőről keddre virradó éjszaka pedig négy másik megyében lesz hasonló időjárás.

Szatmár, Máramaros, Szilágy, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Hargita, Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa és Prahova megyében hétfőn 14 és 22 óra között felhőszakadásra, 55-70, helyenként 80-90 km/órás széllökésekre, gyakori villámlásra és jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25, elszórtan az 50-60 litert is négyzetméterenként.

A sárga riasztás a keddre virradó éjszaka Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megyére is érvényes lesz.

agerpres.ro