Mon. Feb 26th, 2024

ANRE: fennáll a veszély, hogy télen nem tudjuk biztosítani a gázszolgáltatást minden fogyasztónak

Fennáll az a reális veszély, hogy télen nem tudják biztosítani a földgáz szolgáltatását az összes fogyasztónak, mivel ‘elég megalapozott a gyanú’, hogy az Ukrajnából importált gáz mennyisége csökkeni fog, hívja fel a figyelmet az országos energiaszabályozó hatóság (ANRE) a honlapján közzétett dokumentumban.

,,Eme körülmények között lehet, szükséges lesz bizonyos fogyasztói kategóriákat leválasztani a földgázszolgáltatás hálózatáról és kőolajjal biztosítani működésüket” – mutat rá a dokumentum.

Ez az első alkalom, hogy a romániai hatóságok arról beszélnek, hogy veszélybe kerülhet a földgáz importja az Oroszország és Ukrajna közötti egyezmények 2019. december 31-ei felszámolásával.

A Transgaz mindeddig azt állította hivatalos dokumentumaiban, hogy a román fél semmiféle tájékoztatást nem kapott az oroszországi földgáz Ukrajnán keresztül történő szolgáltatásával kapcsolatban.

Az ANRE egy rendelettervezettel akarja módosítani a földgáz télire való elraktározásának a módszerét, és a tervezet magyarázatában tér ki az említett veszélyre.

Az Ukrajnán keresztül érkező földgáz szolgáltatásának a megszakítása az egész régióra ki fog hatni, mind Magyarország, mind Bulgária kénytelen lesz aktiválni a biztonsái mechanizmusokat fogyasztóik védelme érdekében. Következésképpen, a két országgal való kapcsolódási pontokon nem lesz már elérhető a földgáz’ – áll még a dokumentumban.

Az ANRE figyelmeztet, hogy bár a 2019.04.10/664-es határozata megállapította azt a minimális földgáz mennyiséget, amelyet a Transgaz köteles elraktározni földalatti tározóiban, a földgázimport leállta esetében az elraktározott mennyiség kevésnek bizonyulhat a szállítási rendszer működtetésére és az a kockázat is fennáll, hogy a piacról sem tudja beszerezni a szükséges mennyiséget, figyelmeztetnek a hatóság szakemberei.

Figyelembe véve a nagyon rövid időszakot, ameddig még lehetőség van újabb gázmennyiség elraktározására a földalatti tározókban, szükséges eme jogszabálytervezet sürgősségi eljárással valőó elfogadása, szögezi le a magyarázat.

Dumitru Chiriţă ANRE-elnök hétfőn azt nyilatkozta, hogy eddig 97%-át raktározták már el télire a kiszabott gázmennyiségnek.

agerpres.ro