Thu. Apr 18th, 2024

Potápi: bővül a Határtalanul! program

A jövőben anyaországi középiskolás diákok is utazhatnak külhoni magyar területekre osztálykirándulásokra a Határtalanul! program keretében, e célra 600 millió forint áll rendelkezésre – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerdán Budapesten.

A program felhívásai március 1-jén jelennek meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Honlapján. Potápi Árpád János elmondta: emellett 1,3 milliárd forintot különítenek el a középiskolák közötti együttműködésekre, a hetedikeseknek szervezett osztálykirándulásokra 3 milliárd forintot. Így összesen a program kerete több mint 5, 5 milliárd forint. Az államtitkár jelezte: új elem, hogy a támogatások maximális összegének megállapításakor figyelembe veszik a kirándulás távolságát, hosszát. Változás az is, hogy két szülő is lehet kísérő az utazás során, rendezték emellett a kísérő pedagógusok díjazását is, minden 10. diák után fizetnek egy pedagógust vagy oktatást-nevelést segítő kísérőt.

Közösen is

Kisebb létszámú iskolák esetében 2–3 intézmény közösen is szervezhet utazást – ismertette Potápi Árpád János. Hosszabb útvonal esetén magyarországi szállásköltség, saját autóbusszal történő utazás költségei is elszámolhatók lesznek. Újdonság még az előző évekhez képest, hogy a program a diákok utazása mellett központi programelemekkel – Kárpát-medencei irodalmi úti kalauzzal, Rákóczi nyomában úti kalauzzal, Határtalanul! turisztikai rendezvénnyel, pedagógusoknak szóló nemzetpolitikai képzésekkel – bővül. Közlése szerint március 1-jén jelennek meg az új felhívások, pályázni április 30-ig lehet.
Nagyon sok gyermeket, szülőket, tanárokat érint ez a lehetőség, amit 2010 óta biztosít a magyar kormány – mutatott rá az államtitkár, kiemelve, hogy ezóta 300 ezer anyaországi diák látogatott el a határon túlra.