Thu. May 30th, 2024

Orban: Nem terhelhetjük le a kórházakat olyan betegekkel, akiknek az állapota nem indokolja a beutalást

A tesztelési kapacitás növelését kérte Ludovic Orban miniszterelnök az egészségügyi tárca vezetőjétől a szerdai kormányülés elején.

A kormányfő kijelentette: el kell kerülni azt a helyzetet, hogy a kórházak megteljenek olyan páciensekkel, akik esetében nem indokolt a beutalás, kiszorítva vagy várakozásra kényszerítve a súlyos állapotban lévő betegeket.

Orban sürgette ugyanakkor az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését, valamint az átmeneti kórtermek beüzemelését, ahol azokat a pácienseket látnák el, akik nem szorulnak lélegeztetőgépre. Jelenleg ugyanis több beteg fekszik az intenzív osztályokon, mint ahánynak az állapota valóban mesterséges lélegeztetést tesz szükségessé – mondta.

Kiemelte: fel kell gyorsítani a közegészségügyi igazgatóságok válaszképességét. Ehhez többek közt az 112-es sürgősségi segélyhívószám tehermentesítésére van szükség. Alternatív megoldásként azt javasolta a kormányfő, hogy magántulajdonban levő call-centerek bevonásával próbálják megválaszolni a megnövekedett számú telefonhívást.

agerpres.ro