Wed. Sep 27th, 2023

Nincs megállapodás a Közös Agrárpolitikáról

Befagytak a tárgyalások, egyelőre nincs megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról, amelynek célja az európai mezőgazdaság zöldítése 2023-tól.

Az Európai Tanács azt közölte, „a vitákat elhalasztották, a tárgyalásokat a tagállamok agrárminisztereinek következő, júniusi ülésén folytatják.”

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter azt mondta, az EP hajlandó kell legyen a kompromisszumokra azért, hogy a KAP mielőbb hatályba léphessen. „Nagyon fontosak az új Közös Agrárpolitika ökológiai és szociális hatásai, de nem téveszthetjük szem elől a gazdasági faktort, a versenyképességet sem, fontos egyensúlyt te­remteni” – fogalmazott Adrian Oros. Állítása sze­rint az Európai Parlament olyan javaslatokkal állt elő, amelyek nehezen egyeztethetők össze a gazdák érdekeivel, ezért azok finomítására van szükség.

Az Európai Unió 27 tagállama tavaly októberben állapodott meg a Közös Agrárpolitika reformjáról, amelyet 2023 januárjától alkalmaznak, hét éves költségvetése mintegy 387 milliárd euró, amely­ből 270 milliárdot támogatásként fizetnek ki a gazdáknak.

S.A.