Mon. Oct 2nd, 2023

A biztosítási szerződésről

A biztosítótársaságok a gazdák számára előnyösebb feltételek között kötnének biztosítási szerződést, ha a biztosítottak száma jóval nagyobb lenne, a szaktárca pedig kérhetné, hogy minden típusú kárra kössön a társaság biztosítást kedvezőbb feltételek mellett – jelentette ki Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

Tájékoztatása szerint a kétéves átmeneti időszakban is lesz kiírás a 17.1-es számú, a Támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítésére nevet viselő intézkedésnél, 20 millió eurót szánnak a támogatások kifizetésére.

Az átmeneti időszakban a régi eligazító füzetek lesznek érvényben, lényegi változást nem terveznek. Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási összeg egy részét pályázat útján a vidékfejlesztési ügynökség visszatéríti. A hivatalos adatok szerint országos szinten évente a növénykultúrák mindössze 15–20 százalékára kötnek biztosítást. A Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége által közölt adatok szerint évről-évre nő a támogatás. A tavalyi pályázóknak 9,5 millió eurót fizettek ki, hatszor többet, mint 2018-ban.

S.A.