Sun. Jun 26th, 2022

Négy-öt év múlva földgáztartalékkal rendelkező ország lehetünk

A Fekete-tenger romániai felségterületén nagy földgáztartalék van, ennek kitermelésének szabályairól döntött csütörtökön a parlament. Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, ebben a nehéz helyzetben, amiben nemcsak Románia, hanem az egész világ van, a pandémiától kezdve az ukrán háborúig és az energiaválságig, lényegesen fontos, hogy az ország, amennyiben van rá lehetősége saját maga termelje ki a szükséges földgázmennyiséget, és külföldre is exportáljon.

A csütörtökön megszavazott törvény értelmében, mivel az ország nem rendelkezik a gázkitermeléshez szükséges eszközökkel, külföldi cégek 60-40 százalék arányban vállalták, hogy elvégzik a szükséges fúrásokat, munkálatokat és jutalékot fizetnek Romániának, mert értékesítik az itt kitermelt földgázt. Amennyiben elindulna a gázkitermelés, 2026-2027-re a földgázt hasznosítani lehetne, ami nagy előrelépést, bevé­telt jelentene az ország, az ipar és az emberek számára.

A földgáz az egyik legfontosabb energiahordozó, felhasználják az iparban, és az olyan nagy vállalatok rendszeresen működtetését is biztosítani lehet általa, mint amilyen a műtrágyát gyártó Oltchim. A másik lénye­ges szempont a fűtés, az ország lakosságának csupán 30 százaléka rendelkezik gázzal, holott Magyarországon ez 90 százalék. Ahhoz, hogy az ellátás garantált legyen, tartalék kell. Más európai országhoz hasonlóan Románia a földgáz tekintetében ,,oroszfüggő”, ezért lényeges, hogy a jövőben ne legyünk energiafüggő állam, és mi magunk biztosítsuk a szükséges földgázt.

A parlament elfogadta az ország és a lakosság számára nagy jelentőséggel bíró törvényt, ami öt nap alatt megtámadható az alkotmánybíróságon, amennyiben ez nem történik meg, az elnök kijelenti, és életbe lép – nyilatkozta a képviselő, aki hozzátette, néhány éve már volt egy hasonló kezdeményezés, elfogadták az offshore törvényt, de az Epson amerikai cég úgy vélte, nagy befektetéssel jár a kitermelés, a fúrás, a gáz megkeresése, több mint 1 milliárd dollárba, ezért nem érdemes kitermelnie. Akkor más arányokat szabott meg a parlament, viszont a most ajánlott feltételekkel az OMV és a román ROMGAZ is beszáll – tudtuk meg Seres Dénes képviselőtől.