Tue. Apr 23rd, 2024

Negatívan véleményezett az alsóház jogi bizottsága három autópálya-építésre vonatkozó tervezetet

Negatívan véleményezte kedden a képviselőház jogi bizottsága a Bukarest – Brassó, Brassó – Bákó autópálya, illetve az Északi Sztráda megépítésére vonatkozó törvénytervezeteket. Nicuşor Halici bizottsági elnök indoklása szerint ugyanis az autópálya-építés kizárólag a kormány dolga.

,,Mi is akarjuk az autópályák megépítését, de különbség van aközött, amit akarunk és aközött, amit tenni kell. A negatív véleményezés arra vonatkozik, hogy sérül az alkotmány 138. cikkelye, amely egyértelműen kimondja: ha olyan kezdeményezéssel állsz elő, amely pénzt feltételez, az összegtől függetlenül meg kell nevezni a finanszírozás forrását is. Van ennél alapvetőbb probléma is, és ki kell mondanunk: a parlament csak elvben fogadhat el autópálya-építésre vonatkozó tervezetet. Autópálya-építéshez műszaki és gazdasági mutatók elfogadására, versenytárgyalás kiírására van szükség. Mindez a kormány dolga. (…) Ha most sztrádaépítési törvényeket fogadunk el, akkor holnap-holnapután kórházépítési, sportterem-építési, futballpálya-építési, uszodaépítési törvényt fogunk megszavazni. Kizárólag a kormány dolga a sztrádaépítés” – fejtette ki Halici a jogi bizottság ülésének végén.

Hozzátette, a kormányprogramban autópálya-építésre kötelezte el magát a kabinet, de ez nem valósítható meg egyik napról a másikra. Nincs szükség törvényre ahhoz, hogy előrelépéseket tegyen a kormány ezen a téren – jelentette ki a képviselő, aki szerint a sztrádaépítést nemcsak anyagi hiányosságok, hanem a munkaerőhiány is akadályoztatja.

Arra a felvetésre, hogy a Moldva-sztráda megépítését viszont a parlamentben szavazták meg, Halici úgy felelt: ő maga is megszavazta azt a tervezetet, és a másik három autópályára vonatkozó tervezetet is megszavazhatja majd a plénumban. A jogi bizottságban viszont nem politikai, hanem technikai részletekről tárgyalnak, és a tervezet nem tartalmaz finanszírozási forrásra utaló részt. Ez az oka a negatív véleményezésnek.

A tervezeteket már jóváhagyta a szenátus, a képviselőház fog döntő kamaraként szavazni róluk.

agerpres.ro