Fri. Jul 12th, 2024

Ne legyen polgármester az, aki pihenni szeretne, és akiben nem lobog a küldetés lángja

Erdélyt befedő hiánypótló projekt startolt a hétvégén a szilágysági Kémeren az RMDSZ és a MIÉRT szervezésében. A program az önkormányzatokban tevékenykedő vagy a jövőben e területen tisztséget vállalni kívánó bihari, szatmári és szilágysági fiataloknak szól. Erdélyben közel 350 olyan vezető, képviselő van, akik a MIÉRT színeiben vagy kötődéssel kerültek be annak a közösségnek az önkormányzatába, amelyben élnek, dolgoznak.

A MIÉRT alelnöke, Tőtős Áron elmondta, az erdélyi magyar kisebbségi létben a mennyiség mellett a minőségre is törekedni kell. A mai világban nem elég csak jelen lenni, fontos a jó kommunikáció, az önkormányzat működésének ismerete, hogy közösségeink hitelesen legyenek képviselve. A képzés szakmaiságot nyújt, kiegészíti az önkormányzattal kapcsolatos tudást, de mindezek mellett, „kell még valami, ami hajtja az embereket: a tűz, a láng, ami motivál benneteket és másokat. Ferenc pápa azt mondta, olyan politikusokra van szükségünk, akikben lobog a küldetés lángja. Azt kívánom, hogy ez a küldetés lángja ott lobogjon bennetek, és ez a képzés erősítsen meg benneteket abban a küldetéstudatban, elhivatottságban, amely által helyi szinten jól tudjátok végezni a munkátokat” – mondta az Tőtős Áron.

Az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, Horváth Anna előadásában kiemelte, fontos a szakmaiság, a tudás alapú intézményvezetés. A felgyorsult világban nagy a verseny, az emberek elvárása, és az intézmény európai szinten, a digitalizált világnak megfelelően kell hogy működjön. A pályázati lehetőségeket ki kell használni, hogy minden településen ki legyen építve a víz- és csatornahálózat, bölcsődék épüljenek, mert Románia áll a legrosszabbul az Európai Unió szintjén, hiszen a három év alatti gyermekek csupán 3 százaléka számára van intézményes gondozási lehetőség. Az alapozást időben kell elkezdeni, és nem elég egy jó vezető, szükség van jó szakemberekre is.

Az önkormányzat és az ember, aki politikus akar lenni

Ambrus Tibor egyetemi oktató azokról a hibákról és problémákról beszélt előadásában, amelyeket nem szabad elkövetni az önkormányzati munka során. A legfontosabb a másik ember tisztelete, még akkor is, ha más a véleményünk, mert ha megadjuk a tiszteletet, visszakapjuk, a nagy számok törvénye alapján. Az emberi kapcsolatok négy lépcsőből állnak – ismertette, és ezt fel kell építeni: az első lépés a bizalom, a második az együttműködés, a harmadik a szigorúság, a negyedik a felejtés. Nagyon lényeges a szakmai tudás, felkészültség, kultúra, emberi hozzáállás, alázatosság, meg kell tanulni emberül gondolkodni, és vigyázni kell a kialakított képre. A polgárok elégedettsége hozza meg az eredményességet – mondta, majd hozzátette, a vezetők az emberért, a településért, a közösségért vannak. A politikusoknak azért is nehéz, mert a politikai és a szakmai elvárásoknak is meg kell felelniük, valamint a törvénykezésnek, választói elvárásoknak, ígéreteknek. A polgármesternek jó politikusnak kell lennie, aki fórumokat tart és magyaráz, az alpolgármester jó szakember, hogy a város operativitását vigye.

A képzésről a https://maszol.ro/belfold/Ne-legyen-polgarmester-az-aki-pihenni-szeretne-es-akiben-nem-lobog-a-kuldetes-langja honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.