Mon. Feb 26th, 2024

Munkaügyi minisztérium: 2024. január elsejétől hatályba lép a beilleszkedési támogatás

Jövő év január elsejétől hatályba lép a beilleszkedési támogatásnak nevezett új támogatási rendszer, amely a szociális segélyként ismert garantált minimál jövedelem és a családi pótlék helyét veszi át – derül ki a munkaügyi minisztérium Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésből.

A tárca szerint ebben a juttatásban csak azok fognak részesülni, akik valóban rászorulnak.

A minisztérium szerint az új program csökkenti a bürokráciát, ugyanakkor növeli az érintett kiszolgáltatott személyek előnyeit. ‘A beilleszkedési támogatásban részesülő családok gyermekeit be kell íratni az iskolába, és ezzel automatikusan hozzájutnak a szociális ösztöndíjhoz is. Csak azok fognak részesülni ebben a támogatásban, akiknek valóban szükségük van rá, mert a juttatásokkal együtt több felelősség is jár. A munkaképes személyek támogatást kapnak az államtól, de egyben ösztönzik is őket arra, hogy munkát találjanak’ – mutat rá a tárca.

Beilleszkedési támogatásban fognak részesülni ugyanakkor az intézményi ellátásban részesülő idősek is, akik megfelelnek a jogosultsági feltételeknek, és ezzel automatikusan egészségügyi biztosításuk is lesz – tájékoztat még a minisztérium.