Thu. Apr 18th, 2024

Monica Anisie: Folyamatos információcserére van szükség a tagállamok között az egyetemi hallgatók mobilitása tekintetében

Monica Anisie oktatási miniszter szerint állandó információcserére van szükség az EU-tagállamok között a tanulók, az egyetemi hallgatók és a munkaerő mobilitására vonatkozóan, és kijelentette, hogy az európai egyetemek hálózatának létrehozására irányuló kezdeményezés lehetőséget teremt a kiegyensúlyozott mobilitásra és fokozott együttműködésre.

,,Úgy véljük, hogy folyamatos információcserére és bevált gyakorlatokra van szükség a tagállamok között a tanulók, az egyetemi hallgatók és a munkaerő mobilitása tekintetében. 2016-tól kezdve finanszírozunk mobilitási projekteket a diaszpóra fiatal kutatói számára annak érdekében, hogy megkönnyítsük a tapasztalatok és a szakértelem cseréjét a diaszpórában és az országban élő fiatal román kutatók között, erősítve ezáltal köztük az együttműködést“- mondta Monica Anisie az Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sporttanács ülésén, amelyet az Európai Unió Tanácsa horvát elnöksége szervezett Brüsszelben.

Felszólalásában a román szaktárca vezetője rámutatott, hogy a mobilitás az európai együttműködés és szabad közlekedés fontos eleme, ugyanakkor viszont az egyes tagállamoknak eltérőek a tapasztalataik ezen a téren.

A megbeszélés során elfogadták a Tanács állásfoglalását az európai szemeszterben alkalmazandó szakképzésről és szakoktatásról.

agerpres.ro