Fri. Feb 23rd, 2024

Boncidai Csaba: Minden gyerekre tekintettel kell lenni, mert minden gyerek érték

Ebédet biztosítanának minden gyerek számára

,,Az elképzelésünk az, hogy a délelőtti oktatás után a gyerekek megebédeljenek az iskolában, amit mi biztosítanánk, a lehetőség az étkezdére ki van alakítva, mert két osztályt felszámolnánk, és ott lenne az étkezde. Mi már csak a kormányprogramra várunk, amit szeretnék sürgetni, de addig is felkészülünk rá, beszerezzük az edényeket, és hogyha megkapjuk a támogatást, akkor az étkeztetést nem kell a szülők fizessék, hanem állami költségvetésből, catering (közétkeztetés) formájába lenne mindez fedezve.

Az ebéd után minden gyereknek lehetőséget biztosítanánk, hogy a hobbyjának tudjon élni: zenét, faragást, festészetet, kézműves tevékenységet tanulhatna vagy sportolhatna. A tanügyi törvény szerint az oktatók, nevelők fizetését a tanügyi költségvetésből fedeznénk: nemcsak a tantárgyakat oktató tanárokét, hanem a speciális tanárokét is, az edzőjét, azokét, akik táncot, zenét stb. tanítanának. E tevékenységek után a gyerekek elvégeznék a házi feladatot, és késő délután visszakerülnének a családba, ahol részt tudnának venni a családi tevékenységekben, és másnap reggelig egészséges családi körben nevelkednének, a szülő pedig nem kellene külön tanuljon a gyerekkel” – nyilatkozta Boncidai Csaba, Szilágyperecsen polgármestere.

 

Ne a szülő, hanem szakavatott oktató tanítson!

A mai oktatási rendszer egyik árnyoldala, hogy gyakran a szülő arra kényszerül, hogy a gyerekével tanuljon. Kérdezem én, hogy egy anyukának, aki a munkahelyi stresszel hazajön, van-e lelki ereje arra, hogy még 3-4 órát a gyerekével tanuljon? Sokszor még azt hallja, hogy nem jól tanított, mert másképp oktatnak már az iskolában. Azt vallom, hogy szak­avatott nevelőkre kell bízni a gyerekek tanítását. A szülő és a közösség részt kell vegyen a nevelésben, de a tanítást szakavatott személy kell elvégezze. Ráadásul, mit tegyen az olyan szülő, ahol 3-4 gyerek is van a családban és mindegyik külön korcsoportú. Az anyuka nem fogadhat mindegyik mellé dadát, hogy a gyerekkel tanuljon, tanítsa… – hangsúlyozta a polgármester.

 

Minden gyerekre tekintettel kell lenni, mert minden gyerek érték

Nyugaton ezeket a problémákat már megoldották. Itt is vannak szakemberek, üljenek le, és a tanügyi keretet úgy határozzák meg, hogy az gyerekcentrikus legyen, nem tanárcentrikus, nem minisztériumi centrikus, nemcsak olimpikon-, elitcentrikus, mert minden gyerekre tekintettel kell lenni, mert minden gyerek érték. Minden gyerekben egy szunnyadó lehetőség van, és a társadalomra hárul, hogy a szunnyadó értéket felébressze, azt fejlessze, sokasítsa, mert a gyerek a társadalom hasznos, értékes tagjává kell váljon. A gyerek nevelésére és az oktatására a perecseni közösség vállalja az áldozatot.

 

Az utóbbi időben nőtt a gyereklétszám a községben. Nagyon sok fiatal itthon marad, és itt kezd el családot alapítani, vállalkozni.

Úgy érzem, ha támogatjuk a fiatal csa­­­­­ládokat, a gyereknevelésben valamilyen módon besegítünk, – jelenleg hosszabbított program működik nálunk, az óvodában pedig jelenleg öt csoport van, amelyikben tíz más településről hozott gyerek tanul -, akkor már egy kis terhet leveszünk a vállukról. Ha az iskolai körülmények Európa szintűvé válnak, és munkalehetőséget tudunk biztosítani a községben, akkor talán már tettünk valamit azért, hogy nem csak karriert, hanem családot is lehessen alapítani, és ezek a tényezők egy egészséges társadalomnak, a szülőföldön való megmaradásnak a garanciái – emelte ki Boncidai Csaba.

Kulcsár Mária