Wed. Jul 24th, 2024

Mobiltelefonos alkalmazással ellenőrizheti a lakosság a levegő minőségét, bővítik az országos mérőhálózatot

„Olyan mobiltelefonos alkalmazást bocsátunk az állampolgárok rendelkezésére, amelyen keresztül valós időben követhetik a levegőminőség alakulását. Szemben a hasonló alkalmazásokkal, a szaktárca támogatásával kifejlesztett applikáció a hivatalos mérési adatokat mutatja, azokat az adatokat, amelyeket az uniós normáknak megfelelően mér a levegőminőség-megfigyelési országos hálózat. Az alkalmazás segítségével mostantól minden állampolgár láthatja, hogy az illető városban milyen minőségű levegőt mér a hivatalosan engedélyezett berendezés, mekkora a szálló por, a nitrogén-oxidok és nitrogén-dioxid, kén-dioxid vagy ózon koncentrációja” – jelentette be bukaresti sajtótájékoztatóján Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter.

A CalitateAer nevű alkalmazás ingyenesen letölthető mobiltelefonra. Az applikáció több mint 150 mérőállomás adatait mutatja valós időben, de akár a korábbi statisztikák is visszakereshetők. A felhasználók rendszeres értesítéseket kérhetnek a kiválasztott mérőpontok adatairól, valamint az esetleges magas légszennyezettségi szintről figyelmeztetéseket is kapnak.

A sajtótájékoztatón Tánczos Barna arról is beszámolt, új mérőállomásokkal és mobil laboratóriumokkal egészítették ki a levegőminőséget mérő országos hálózatot. „A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott beruházással új, korszerű eszközökkel szereltünk fel az országban 11 mérőállomást, emellett 19 mérőállomással bővítettük a bukaresti hálózatot. Egy állandó monitorizálásról van szó, ami azt jelenti, hogy tudjuk mérni a helyi döntéseknek a hatását is a levegő minőségével kapcsolatban. Ott, ahol jó döntéseket hoztak a városvezetők, például a közszállítás modernizálásával, javult a levegőminőség. Ezen kívül mérni tudjuk az esetleges helyi gócok, például egy tűzvész hatását is. Ugyanakkor négy olyan mozgó laboratóriumot vásároltunk, amelyeket bármikor bárhova ki tudnak vinni a kollégák, a szakemberek, és mérni tudják a levegő minőségét” – tájékoztatott a tárcavezető.

A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott beruházás összértéke 9 millió lej. Emellett a szaktárca mintegy 30 millió lejes beruházással bővíti és korszerűsíti a levegőminőség-mérő országos infrastruktúrát. A közbeszerzési eljárás szakaszában lévő beruházást a Nagy Infrastruktúra Operatív Programból finanszírozzák, és 21 mobil laboratórium, valamint 46, mérőeszközökkel ellátott drón beszerzését és beüzemelését foglalja magában.