Sat. Sep 26th, 2020

Mindenki Rózsika nénijét Szilágynagyfalu díszpolgára címmel tüntették ki

Díszpolgári címmel tüntették ki vasárnap délután a zsúfolásig megtelt szilágynagyfalusi református templomban Posta Rozáliát, mindenki Rózsika nénijét, aki az utóbbi öt évtizedben fáradhatatlanul dolgozott a helyi népviselet megőrzésén, a hagyományok ápolásán. A rendszerváltás előtti nehéz időkben néptáncra tanította a helyi fiatalokat, így próbálta meg hasznossá tenni számukra a szabad időt, és beléjük ültetni a néptánc szeretetét, miközben délelőttönként a matematika rejtelmeibe avatta be diákjait. Több generáció nőtt fel keze alatt, és mindannyian hálásak neki, mert nemcsak tanította, hanem megszerettette is a nehéz tantárgyat.

Nyugdíjba vonulását követően továbbra is folytatta és folytatja az ,,összekovácsoló” munkát, ezért az RMDSZ javaslatára a helyi önkormányzat díszpolgári címmel jutalmazta, amit Fórizs László RMDSZ elnök és tanácsos, valamint Ősz András tanácsos adott át, majd Seres Dénes parlamenti képviselő egy csokor virággal köszöntötte az ünnepeltet.

Szőnyi Levente lelkipásztor azt kívánta, hogy 50 év múlva is legyenek ilyen asszonyok, és a mai anyák legyenek olyan tevékenyek közösségükért, a községért, településért, mint Rózsika néni, hogy majd unokáink és a dédunokáink is találjanak ilyen lelkes asszonyokat az idős generációból, és tudják őket ugyanígy felköszönteni.

A héten véget ért a Varrd magad a viseleted program, ezért a templomban közel 30 helyi hölgy viselte büszkén az általuk elkészített, megvarrt népviseletet. Seres Dénes parlamenti képviselő kiemelte, jelentős nap ez mindenki számára, mert jelen van benne a múlt tisztelete, a megbecsülés és az összefogás. Ugyanakkor a helyi magyar népviselet napjának is tekinthető, ezért arra bíztatta a hölgyeket, hogy büszkén viseljék majd népviseletüket, mert szép, gyönyörű, a nemzetünk viselete.

,,A mi feladatunk az értékeket a jövő generációnak átadni, gazdagítva és megbecsülve mindazt, amit elértünk, kiharcoltunk, mert van hozzá erőnk, képességünk, hogy mindezt továbbadjuk” – emelte ki a képviselő.

Az istentiszteleten Csiki Éva, az általános iskola igazgatónője üdvözölte a gyerekeket, elmondta nagy szeretettel várja őket holnaptól az iskolába, és szerencsés iskolakezdést kívánt nekik. Ezt követően a Kéknefelejcs Multikulturális Társaság az István a király rockoperából adott elő egy részletet, őket Gábor Mária (,,Babu néni”) készítette fel.

Kulcsár Mária

 

A Szilágyság 27. számában részletesebben olvashatnak az ünnepségről.