Mon. Jun 24th, 2024

Megünnepeltük a víz világnapját a perecseni iskolában

,,Az ENSZ közgyűlése kezdeményezésére, 1993 óta, március 22-én ünnepeljük hivatalosan a víz világnapját. Bár számunkra egy mozdulat csupán és tiszta víz folyik a csapból, nem csekély a szerepe ennek a napnak. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.
Az idei év mottója a „Vizet mindenkinek!”, mely azt kívánja tudatosítani, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog, és nagy felelősségünk van abban, hogy javuljon a vízhez nehezen hozzájutó embertársaink helyzete világszerte.
A Szilágyperecseni 1-es számú Általános Iskolában Dani Ildikó földrajz-történelem szakos kolléganőnek köszönhető, hogy méltóképpen megünnepeltük ezt a napot. A tanárnő minden alkalmat megragad, hogy tanítványainak a környezettudatos életmódról, így a víz fontosságáról, szerepéről beszéljen. Bár Ildikó kolléganő hivatalosan földrajz és történelem szakos, de valójában ő iskolánk tehetséges rajzművésze is. A víz világnapja alkalmából ötletes plakátokat készíttettek osztályával, az V. B. osztállyal, illetve a rajzolni szerető VI. osztályos diákokkal. A plakátok még a nap folyamán kiállításra kerültek az iskola folyosóján, így hamarosan minden gyerek láthatta azok üzenetét. El kell mondanom, hogy a tanárnő és lelkes diákjai nem csupán a víz világnapja alkalmából foglalkoztak a témával. A hét folyamán víztisztító berendezést készítettek, saját kezűleg összeállítva a több rétegű, aktív szenet, homokot, kavicsot tartalmazó vízszűrő berendezést.”

Részletesebben a rendezvényről az e heti Szilágyságban olvashatnak.