Sun. Oct 25th, 2020

Megkezdik a területalapú támogatás előlegének folyósítását

Október 16-án megkezdik a területalapú támogatás előlegének folyósítását – tájékoztat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A támogatás összege 1 milliárd 940 millió euróra rúg.

Adrian Pintea, az intézmény vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy „ez a pénz időben eljusson a gazdákhoz”. Az előleg, amelyet az Európai Központi Bank október 1-je előtti legutolsó árfolyamán, lejben fizetnek, a támogatási összeg 70%-át teszi ki.
A kormány október elsejei ülésén szabda meg a támogatások felső határértékét. A határozat értelmében a mezőgazdasági termelők az egységes területalapú támogatási rendszer keretében 98 euró 71 centet kapnak hektáronként.

Szintén jóváhagyták a redisztributív támogatások összegét: 5 euró hektáronként azok számára, akik 1 és 5 hektár közötti területen gazdálkodnak, 48 euró 10 cent hektáronként az 5 és legfeljebb 30 hektár közötti területen gazdálkodók számára. A zöldítésre vonatkozó támogatást 57 euró 82 centben, a fiatal gazdálkodók esetében pedig 36 euró 61 centben állapították meg hektáronként.

A jogszabály értelmében 71 millió 300 ezer euró a juh- és kecskefajok kapcsolt támogatási rendszerében történő közvetlen kifizetések keretösszegének felső határa. Az egységnyi összegeket az APIA számítja ki, a becsült összeg 17 euró 90 cent lesz állatonként. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium szerint 800 000 gazda fog részesülni a felsorolt támogatások valamelyikéből.

Sütő Attila