Fri. May 31st, 2024

Seres Dénes: Megszavaztuk, hogy kapjanak kockázati pótlékot a tanárok és a kisegítő személyzet

Kedden megszavazta a parlament, hogy kockázati pótlékban részesüljenek az oktatási intézményben dolgozók. Ez alapján a tanárok 2000 lejt, a kisegítő személyzet 1500 lejt kapna havonta, az összegek után pedig nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni.

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, ez az összeg annak függvényében járna az érintetteknek, hogy azok mennyit, hány órát dolgoztak. „Megszavaztuk ezt a törvénytervezetet, mert ezek az emberek a járvány megjelenése óta, amikor arra kényszerültek, hogy egyik napról a másikra átálljanak az online oktatásra, kedvezőtlen helyzetbe kerültek. Sok pedagógusnak még számítógépe se volt, és mindemellett fel kellett készülnie a digitális oktatásra, ugyanakkor naponta biztosítania kellett a maszkot és a fertőtlenítőszert. Mindez plusz kiadást, anyagi áldozatot, befektetést igényelt” – hangsúlyozta a képviselő.

Voltak azonban a törvénytervezet megszavazása ellen érvelők is, mondván, nincs rá anyagi fedezet, sőt az államelnök is azt nyilatkozta, a tanügyi dolgozók megérdemlik, hogy támogatásban része­süljenek, viszont meg kell nézni, vannak-e alapok erre.

„A kormánynak az a dolga, hogy biztosítsa a forrásokat, mert míg milliárdokat költenek kevésbé fontosabb dolgokra, addig meg kellene keresniük a tanügy számára szükséges anya­gi fedezetet is, mert ezek a peda­gógusok hónapok óta költekeztek, hogy a gyerekek számára megtalálják az optimális tanítási módszert, azt alkalmazzák, és sokszor rendkívüli körülmények között végezték a munkájukat, mert senki nem volt felkészülve erre a helyzetre.

Sajnos, hasonló az orvosok esete is. Számukra is megszavaztuk még a tavasz folyamán a pótlékot, de nem biztos, hogy megkapták, vagy mindenki megkapta.

Ugyanígy vagyunk a rászo­rulóknak szánt maszkokkal is. Azt is megszavaztuk, de a mai napig nem biztos, hogy ezek a maszkok eljutottak a rászo­rultakhoz. Mindez a kormány operativitásán múlna, de inkább a tehetetlenségét bizonyítja” – hangsúlyozta a képviselő.

K.M.