Sun. Dec 3rd, 2023

Meghosszabbították az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretrendszer hatályát

Az Európai Bizottság 2021 december 31-ig meghosszabbította és tovább bővítette az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretrendszer hatályát a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel küzdő gazdasági szereplők működésének támogatására.

Az intézkedés érinti a mezőgazdasági támogatásokat is. A döntés mindazokra az intézkedésekre vonatkozik, amelyek részét képezik a gazdaság koronavírus-járvány idején történő támogatását célzó, eredetileg június 30-ig hatályos ideiglenes keretrendszernek. Az Európai Bizottság emellett kibővítette a keretrendszer hatályát is.

Az új támogatási összeghatárok az elsődleges mezőgazdasági termelésben tevékenykedő vállalatok esetében a korábbi 100 ezer euró helyett 225 ezer eurós, a halászati és akvakultúra ágazatban tevékenykedő vállalatok esetében a korábbi 120 ezer euró helyett 270 ezer eurós, a többi ágazatban tevékenykedő vállalatok esetében pedig a korábbi 800 ezer euró helyett 1,8 millió eurós összeghatár vonatkozik cégenként.

A korábbi helyzethez hasonlóan ezeket az összegeket vállalatonként legfeljebb 200 ezer euró, a halászati és akvakultúra ágazatban tevékenykedő vállalatok esetében cégenként 30 ezer euró, a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő vállalatok esetében pedig cégenként legfeljebb 25 ezer euró csekély összegű támogatással lehet kombinálni egy három pénz­ügyi évet felölelő időszakban.

Sütő Attila