Mon. Jul 22nd, 2024

Március 15. – A szabadság ünnepe Sarmaságon

,,Március 15-én ebben a lelkületben ünnepeltük meg Sarmaságon is a ma­gyar nemzet szabadságának ünne­pét. Az ünnepi műsor rendhagyó módon a sarmasági Művelődési Házban kez­dődött. Szokásainkhoz híven az ünnep­séget községünk díszpolgára, Horváth József történelemtanár kezdte. A ta­nár úr elmondta mennyire fontos szá­munk­ra, magyaroknak ez az ünnep, hiszen ilyenkor talán jobban tudatosul bennünk, hogy egymás testvérei va­gyunk, így együtt könnyebben át tud­juk vészelni a szürke hétköznapokat és az egyre jobban növekvő és erősödő kihívásokat.
Vendégeink között tudhattuk Szé­kely Istvánt is, az RMDSZ ügyvezető alelnökét, aki köszöntő beszédében az összefogás erejéről beszélt, amelyre nap mint nap szükségünk van, erre az összefogó erőre legközelebb májusban lesz még nagy szükségünk az európai parlamenti választások alkalmával. Ahhoz, hogy a magyar nemzetnek erős képviselete legyen, támogatnunk kell úgymond a jelenkor Petőfi Sándorait, hogy megtarthassuk jogainkat és sza­bad­ságunkat is.
Az ünnepi beszédeket a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum diák­jainak előadása követte. Verses-ze­nés összeállításukban egy rövid kis időu­tazáson vehettünk részt, ahol láthattuk, hogy Petőfi hol és hogyan hozta nyil­vánosságra 12 pontját. A diákok fel­készítése Veres Erzsébetnek és Bóné Edina-Katalinnak köszönhető. Márciusi ifjaink felidézték bennünk mindazokat az értékeket, eszményeket, amelyekért 171 évvel ezelőtt elődeink félelmet nem ismerve feláldozták életüket.”

A szabadság ünnepéről részletesebben a Szilágyság 11. lapszámában olvashatnak.