Fri. Jul 12th, 2024

Lovakat és kutyákat helyeztek biztonságba a Szilágy megyei állatvédelmi rendőrök

Augusztus 18-án az állatvédelmi rendőrség két felügyelet nélkül maradt lovat helyezett biztonságba, miután ezeket gazdái Szamosudvarhely község közútján hagyott.

A zsibói rendőrséggel közösen gondoskodtak az állatokról, a lovakat befogták, és elhelyezték őket a Szilágy Megyei Tanács által biztosított állatmenhelyen.

Egy bejelentés nyomán a rendőrök egy elhagyott kiskutyát is megmentettek, menhelyre szállították. A múlt héten összesen tíz veszélyeztetett helyzetben lévő kutyát helyeztek el a menhelyen a rendőrök.

Az állatvédelmi rendőrség felhívja az állattartók figyelmét a hatályos jogszabályi keretek betartására, miszerint tilos az állatok bántalmazása. 2022 májusától az új állatvédelmi jogszabályok életbe lépését követően szigorúbb büntetést szabnak ki az állatokkal szemben bármilyen kegyetlenkedést, erőszakot vagy cserbenhagyást elkövető személyekre.

Az állattartók kötelesek gondoskodni állataikról, védelmet, megfelelő menedéket, elegendő élelmet és vizet kell biztosítani számukra, mert az állattartóknak kötelességük, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket az állatoknak okozott esetleges szenvedés elkerülése érdekében.