Sun. Jun 16th, 2024

,,Legfőbb célom az irodalmat megszerettetni a fiatalokkal”

Dénes Irén iskolaigazgató meghívására 2020. február 4-én a Varsolci 1-es Számú Általános Iskolába látogatott Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, hogy Humor az irodalomban című előadásával szórakoztassa 5-8.-os diákjainkat, és irodalomolvasásra, irodalomfogyasztásra is ösztönözze őket. A mintegy 50 perces jó hangulatú előadás után interjút készítettem vele a Hepehupa művelődési folyóirat számára. Az alábbiakban ebből a felvételből olvasható egy részlet:

 

Vicsai Zsolt: Szeretettel üdvözlünk Varsolcon, és a Hepehupa nevében is köszöntelek! Azzal kezdeném, hogy a humor a te korábbi előadásaidban is megjelent már, mert gondolom, sokan emlékeznek Szilágyságban is az Arany János-előadásodra, melyben a Hasadnak rendületlenül című paródiával szórakoztattad a közönséget, illetve Aranynak az angol kiejtésével is többször megismertettél bennünket… Hogyan bővült ez a repertoár egy önálló műsorrá?

Marosán Csaba: Az az igazság, hogy a humor, az egy kulcsszó mindannyiunk életében; ha nincs az emberi életben egy minimális játékosság, jókedv néha, akkor esszenciálisan nincsen semmi, ami megadhassa az életnek a savát-borsát. A fiatalok számára, ha az ember irodalmat akar terjeszteni, akkor a humor az egyik legfontosabb eszköz lehet, mert nekem legfőbb célom az irodalmat megszerettetni a fiatalokkal, és nem megutáltatni-meguntatni… Emiatt is a humor, azt hiszem, egy elengedhetetlen dolog. A műsoraim nagyon egyszerűen állítódnak össze: utazásaim során – idestova 98 iskolát érintettem itthon és 130 templomot – néha egy-egy impulzus ér, valaki elmesél egy személyes történetet, például gyerekkorából azt, amit iskolában tanult egy adott költőről, és ily módon indirekt módon kutatómunkát végzek egy-egy költővel kapcsolatosan. Most éppenséggel egy Petőfi Sándorról szóló műsort készítek, és pozitív értelemben megfertőztek tavaly, amikor is meghívtak a koltói Petőfi Sándor-ünnepségre, és ott nagyon sok előadást tartottak Petőfi­vel kapcsolatosan, és egyre jobban fölkeltette az érdeklődésemet az, ahogy kialakult egy-egy verse, mindaz, ami ennek a hátterében állt. Próbálok egy-egy költőt néha belehelyezni napjainkba: milyen lenne, hogyan nézne ki, ho­gyan gondolkodna, hogyan viszonyulna az aktuális társadalomhoz? Talán épp az aktualizálás is a humor mellett egy fontos kulcsszó! Aktualizálni a fiata­lok számára, fölhasználni a modern technológia által adott eszközöket, és nem utolsó sorban – modern szó ez tény­leg, és most ne kövezzen meg senki, aki olvassa ezt az interjút – refreshelni, lepo­rolni egy-egy költőről a port, ez egy nagyon fontos dolog.

Vicsai Zsolt