Wed. Sep 27th, 2023

Közzétették a kulturális örökség turisztikai hasznosításáról szóló cselekvési tervet

Közzétette csütörtökön az Európai Befektetések és Projektek Minisztériuma a Turisztikai Minisztérium és a Kulturális Minisztérium által is jóváhagyott rendeletet, amely a kulturális örökség turisztikai hasznosítását segíti elő. A romániai idegenforgalmi ágazat versenyképességének növelésére irányuló cselekvési terv a 2022–2026-os időszakra vonatkozik.  

Panaszkodunk mindannyian, hogy számos épületünk pusztul, hogy azok, amelyek fel vannak újítva nem vonzanak elég turistát. Végre megszületett az első olyan munkaterv Romániában, amely konkrét feladatokat ad a minisztériumoknak azért, hogy hasznosítsák az épített örökséget” – mondta Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára, a program koordinátora. Az Országos Helyreállítási Terv részeként kidolgozott dokumentum a Terv egyik határidőre teljesített mérföldköve. A dokumentum 6 fő intézkedésen és 8 másodlagos intézkedésen keresztül járul hozzá a turisztikai kínálat fejlesztéséhez és bővítéséhez.

Kézzelfogható eredményei lesznek ennek a vállalásnak: több turistát vonzunk, külföldit és belföldit egyaránt, munkahelyek jönnek létre, hisz új, több és jobb minőségű szolgáltatásra lesz szükség. Célunk mindemellett az is, hogy végre Románia, az európai és világszínvonalú turisztikai desztinációival, felkerüljön a világ mentális térképére” – tette hozzá az RMDSZ-es államtitkár.

A munkaterv interdiszciplináris módon tartalmazza mindazokat a lépéseket, amelyek a romániai központi és regionális intézmények, valamint a magánszektor részéről is szükségesek a turisztikai kínálat fejlesztéséhez, a kulturális örökség turisztikai hasznosításához, a gazdasági versenyképesség növeléséhez, főleg a vidéki és hátrányos helyzetű térségekben.

A rendelet az alábbi linken érhető el.