Wed. Sep 27th, 2023

„Itt minden embernek nehéz” – Adományokat szállítókhoz csatlakoztunk Kárpátalján

„Akkor ér célba a segélyszállítmány, ha azt átviszik a határon, és átadják az ott lakóknak. Az a legbiztosabb” – hangzott el többször az utóbbi napokban, ezért az RMDSZ Szilágy Megyei Szervezete által kezdeményezett gyűjtési akciót, az adományok rendszerezését, azok becsomagolását követően hétfő hajnalban útnak indult a Humanitárius segélyszállítmány felirattal ellátott négy kisteherautó több tonnányi adománnyal Ukrajna irányába.

Kétórás út után érkeztünk meg a halmi határhoz, és mivel előttünk nem volt sor, abban reménykedtünk, hogy 10-15 percnyi ellenőrzést követően találkozhatunk kárpátaljai barátainkkal, akik már a határ túloldalán vártak bennünket. A nyolc személyből, többnyire önkormányzati képviselőkből – Bántó Zoltán, Demyén István, Dobrai Krisztián, Dragos Melinda, Pop Tibor és a küldöttség vezetője, Pop Imre – álló „csapat” között volt Farkas Győző is, aki néhány éve a Szilágyságban, azt megelőzően 11 évig Kárpátalján szolgált adventista lelkészként, anyanyelvi szinten beszéli az ukrán nyelvet, ennek köszönhetően nagy segítségünkre volt az okmányok intézésében, a tolmácsolásban.

….

„Főleg anyukák pici és nagyobb gyermekekkel, néhányan csak egyszer használatos zacskókkal jöttek, papucsban, okmányok nélkül. Számukra ételt és szállást kellett biztosítanunk, nem hagyhattuk őket az utcán. Az iskola tornatermét 50-60 férőhelyes szálláshellyé alakítottuk, idő kérdése, és az óvodát is lakhatóvá tesszük” – mondta a polgármester. A többségük a keleti régiókból érkezett, az idősek, betegek, nyugdíjasok nagy része ott maradt, a gyermekes anyák elindultak, ki merre tudott, délre, rokonokhoz, ismerősökhöz” – tudtuk meg a helybéliektől.

….

„Több mint valószínű, így lesz ez az elkövetkezendő időszakban is, mert minél tovább tart a háború, annál több várost érint majd, és egyre több lesz a menekült. A vonattal Munkácsra érkezőket előbb a beregszászi szabad helyekre viszik, a szállás nélkül maradtakat a környező településeken helyezik el. Mariupol szinte megegyezik a pokollal, több ezren bunkerekben élnek. Soha ne tudjátok meg, milyen ott az élet” – mondta a polgármester. …

A kárpátaljai helyzetről és az adományozásról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Itt-minden-embernek-nehez-Adomanyokat-szallitokhoz-csatlakoztunk-Karpataljan honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.