Mon. Jul 15th, 2024

Konfliktuskezelés mesterfokon

A Collegium Varadinum szakkollégium harmadik képzéshétvégéjére is sor került, ezúttal érvelni és vitázni tanultak, konfliktus és stresszkezelés tréningen vettek részt, illetve a sikeres szakdolgozatírás módszereit is elsajátították az egyetemisták.

A nagyváradi Collegium Varadinum egyesület célja, a helyi fiatalok támogatása és képzése, segítése mind egyénileg, mind csoporton belül. A kitűzött program sikeresen halad előre: immáron harmadjára rendeztek egy teljes hétvégét felölelő fejlesztő tevékenységet, korábban Kémeren, illetve Félixfürdőn is jártak. Ezúttal a rendezvénynek a Szent László Római Katolikus plébánia adott otthont, az intézmény részéről Pék Sándor esperes köszöntötte a résztvevőket.

Jakab Gábor, nagyváradi oktató és vitatréner pedig a vitakultúra alapjaival ismertette meg a hallgatókat. Az elméleti képzést követően az egyetemisták a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat. A fiatalok ezáltal feltárták a veszekedés és vita közötti különbséget, megtanulva, hogyan tudják magukat kifejezni egy ellentét során, érvelve nézőpontjuk mellett. A vitaképzés során tanultakat a mindennapokban is hasznosíthatnak az egyetemisták, például azt, hogy hogyan rendezhetik nézeteltéréseiket az életben, anélkül, hogy elszabadulnának az indulatok.

A szombati napon folyamán elmélyültek a konfliktusok és stresszkezelés világában, mely napjainkban kiemelkedő fontossággal bír. Nagy Emőke, nagyváradi születésű, jelenleg budapesti tréner elmondta, nincs olyan, hogy rosszul reagálunk. Van, amikor bele kell állnunk a konfliktusba és van, amikor jobb kilépnünk belőle, ez egyrészt egyénfüggő, másrészt a helyzetet is át kell látnunk. A gyakorlatok során arra épült a nap, hogy minél jobban megismerjék önmagukat és ezáltal áltassák melyik út lehet a legmegfelelőbb számukra, mikor nehéz helyzettel néznek szembe.  A résztvevők több önismereti tesztet is kitöltöttek, illetve olyan szimulációs gyakorlatot is végeztek, amely során egy barlangászati mentés lehetséges áldozatainak kérdéseiről kellett dűlőre jutniuk. Így élesben is láthatták, hogy keletkeznek a konfliktusok és hogyan lehet azokra megoldást találni.

A hétvége egy tudományos dolgozatíró workshoppal zárult. Támogatva nem csupán a tehetséggondozást, de a szakmai előrelépést, hiszen a hallgatók már javában készülnek a különböző tudományos diákköri konferenciákra való részvételre. A képzést tartó Bíró Árpád Levente, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója, aki korábban Váradon tevékenykedett, jelenleg szintén Budapesten él, tíz sikeres tippet osztott meg a diákokkal: hogyan készüljenek fel a közelgő tudományos diákköri konferenciákra, illetve arra a napra, amikor az államvizsgára is sor kerül majd.

A Collegium Varadinum tehetséggondozó szakkollégium képzésein olyan témákkal foglalkoznak majd az Egyetemista Program keretén belül, mint az előadás- és beszédtechnika, vagy időmenedzsment. Ugyanakkor szakértőkkel is találkozni fognak, ahol a jelenlegi orosz-ukrán helyzetről kérdezhetnek, de szó lesz az álhírekről felismeréséről is, illetve a sztárok, celebek és influenszerek különbségeiről, csak hogy néhány aktuális témát említsünk. Sőt, nem utolsó sorban tippeket kapnak majd arról is, hogyan rendezzék magánpénzügyeiket, vagy szociális média fiókjaikat. Mindezen témák során a korábban zajlott képzésekre építenek, ahol az etikettel, kapcsolatépítéssel, szelfmenedzsmenttel, mesterséges intelligenciával és vállalkozások világával már foglalkoztak. A Collegium Varadinum kiemelten fontosnak tartja az ambiciózus magyar fiatalok támogatását Bihar megyében és a partiumi régióban, meghívásukra elismert szakemberek érkeznek a határon innen és túl, a helyi fiatalok elitjének képzésére.

A képzéshétvége ezúttal is a Bethlen Gábor és a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül a Magyar Kormány főtámogatásával, a Communitas Alapítvány, a Pannon Proiect, a PanAgroTeh, a VILI Apartments, és a Heus Media Service, támogatásával valósult meg.