Tue. Jul 16th, 2024

Közgyűlés és borverseny a szilágysági Kémeren

Szilágyország Borvarázsa címmel Szilágyország 2023-as évjáratú borainak kiértékelésére és a Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesületének közgyűlésére került sor a kémeri Fort Silvan panzióban. A találkozón elhangzott: a szilágysági pálinkánál nincs finomabb. Régen úgy vélték, hogy ez a szilágysági valuta Bukarestben, ezért a közeljövőben el kell érni, hogy az embereknek megérje felszedni a szilvát, kifőzni és értékesíteni.

Szoboszlai Attila, a Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnöke az eseményen elmondta, azért gyűltek össze, hogy értékeljék az eddigi munkát, az eredményeket, és a problémákra megoldást találjanak.

Seres Dénes parlamenti képviselő beszédében kiemelte, Szilágy megyében nagy tartalékok vannak a mezőgazdaságban. Bár az itteni termőföldek minősége nem a legmegfelelőbb, de itt is vannak lehetőségek, olyan ágazatok, melyeket fejleszteni kellene, mert a fejlődés a megélhetést jelenti, és a megélhetéshez nem csak termelni, hanem értékesíteni is kell. A képviselő elmondta, vannak európai pályázatok, de a gazdák lehetőségei korlátozottak, mert nagy önrészre lenne szükség, ezért nagyon sokan nem mernek pályázni, bár többek között szükség lenne egy hűtőházra, ahol a gazdák biztonságban tudhatnák terményeiket.

A találkozón elhangzott: nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a falugazdászok és a gazdák közötti kapcsolatra, és sokkal több információ, főleg pályázati lehetőség kellene eljusson a megyébe. Az lenne a legmegfelelőbb, ha Szatmár és Szilágy megye között megszűnne a távolság, és ha a kapcsolat élőbb kapcsolattá válna, valamint ha Szilágy megyéből legalább egy személy jelen lenne az elnökségben, hogy a döntés, információ könnyebben eljusson a szilágyságiak irányába.

Kovács Szabolcs szervezeti vezető, vidékfejlesztési szakértő az EU-s pályázatok indulásáról beszélt, a szilágysági falugazdászok bemutatták tevékenységeiket, elmondták, hogy a tavaly 60 gazda járult hozzá a Magyarok Kenyere programhoz, melynek révén 8700 kg búza, 2820 kg liszt, 1300 kg korpa és 600 lej pénzadomány gyűlt össze a zsoboki gyermekotthonnak. A szilágysági három falugazdász továbbá szaktanácsadást végez, előadásokat, képzéseket tart és képzéseken vesz részt. Azon dolgoznak, hogy a következő generáció is megismerje a mezőgazdaságot, és azt szeretnék elérni, hogy itt is megvalósuljon a gyerekek táboroztatása. Arra bíztatták a gazdákat, hogy legyenek bátrak, pályázzanak, mert az adott lehetőségeket ki kell használni, valamint fontosnak tartották bevonni a fiatalságot is a mezőgazdaságban.

További részleteket a https://maszol.ro/belfold/Kozgyules-es-borverseny-a-szilagysagi-Kemeren oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.