Tue. Mar 5th, 2024

Közel 20 millió euró az idei fejlesztések összértéke

Hétfőn, a megyei tanácsülésen, elfogadták Szilágy megye 2020-as évi költségvetését 212 millió lej értékben, amelyből 115 milliót a működési részlegre és 98 millió lejt a fejlesztésekre szánnak – mondta Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke.

 

Nagy gondot jelent a megyetanács számára az új országos költségvetési törvény, hiszen a működési részlegnél az idén 30 millió lejjel kevesebb összegből kell gazdálkodjunk, mint tavaly, és ez a hiány nagymértékben befolyásolja a tanács, és ennek alárendeltségébe tartozó intézmények működését, mint például a gyermekvédelmi és szociális igazgatóságét, a megyei múzeumét, a megyei kulturális központét, és a lakosság-nyilvántartási igazgatóságét.

Jelenleg a legnagyobb problémát a gyermekvédelmi hatóság és a felnőtt fogyatékosokkal foglalkozó központok működtetése jelenti, mert számukra az idei évre a kormány nem látta el feladatát, csak 14,5 millió lejt utalt ki számukra, annak ellenére, hogy ezeknek a működési költségvetése egy évre meghaladja a 60 millió lejt.

A megyei tanács saját bevételéből biztosított nekik a többletforrást 4o millió lejig, ezáltal az említett intézmények július-augusztusig működni tudnak, ami pedig az azt követő időszakot illeti, várjuk a nyár közepétől a költségvetéskiegészítést, hogy a hiányzó összeget biztosítani tudjuk majd számukra.

A többi intézmények működését garantáljuk, bár a lakosságnyilvántartó hivatal működését a kormány csak 10%-ban biztosította” – nyilatkozta az alelnök.

K.M.