Tue. Mar 5th, 2024

Azért dolgozunk, hogy közösségünknek biztosítani tudjuk a rövid és a hosszú távú fejlődést

Egészen fiatalon, 26 évesen lett Szi­lágy­perecsen polgármestere Boncidai Csaba. Azóta töretlenül dolgozik a helyi közösségért, munkáját mások is elismerik, négy éve a községek egyesületének Szilágy megyei elnöke, az országos egyesület titkára, három éve az Észak-Nyugati fejlesztési régió tagja. Szívügyének tekinti többek között az oktatást, a nevelést, az egészségügyet. Mint mondta, ha ezek jól működnének, kevesebb problémával szembesülnénk, mert az oktatás alapvető fontossággal bír egy társadalom fejlődése szempontjából. Azt vallja, hogy a gyerek érték, amit nem lehet pénzben mérni.

Törzsgyökeres szilágyperecseni, lokálpatrióta, két gyerek édesapja. Számára a munkanap nem ér véget délután 4 órakor, mert mindig újabb terveken, projekteken dolgozik, amelyeket, ha nem is papíron, de gondolatban hazavisz, mert a közösség jövőjéért, a fejlődésért szüntelenül dolgozni kell. Talán ezért is szerepel Szilágyperecsen község a megye egyik legfejlettebb községei között, sőt az is előfordult már, hogy más megyékből érkeztek polgármesterek, ügyintézést, ,,községvezetést” tanulni, amit bár el lehet sajátítani, meg lehet tanulni, de az ember a tudásán kívül még bele kell tegye a szívét és a lelkét is.

A szorgalmas, munkaszerető perecseni lakosokhoz hasonlóan ő is gazdálkodik, ha kell traktorra ül, és késő estig dolgozik, majd másnap reggel visszatér őrhelyére, mert a megvalósításra váró fela­datok kihívást jelentenek számára.

 

– A rendszerváltást követően egészen fiatalon, tapasztalat nélkül lettél polgármester. Az emberek mégis bizalmat szavaztak neked, ami azóta is töretlen. Talán ez azzal magyarázható, hogy a községben évről-évre látható a fejlődés. Hogyan emlékszel vissza az első mandátumodra? 

– Az első mandátumomban nagy kihívást jelentett az önkormányzatiság elmé­lyítése, a 89-es választások után a nyomtalanul elkobzott ingatlanok visszaszerzése, ami még sajnos 30 év után sem fejeződött be.

 

– Azóta eltelt 28 év. Számtalan eredményes munka van mögötted, illetve megvalósításra váró feladat áll előtted. Milyen volt az elmúlt egy éved?

– A helyi önkormányzatban azért is dolgoztunk, hogy olyan beruházásokat eszközöljünk ki, amit a közösség igényel, amire a közösségünknek szüksége van, amivel biztosítani tudjuk számukra a rövid és a hosszú távú fejlődést. A tavaly többek közt azért harcoltunk, hogy az idén két fontos intézményünkben, az iskolában és az orvosi rendelőben, beindulhassanak a megpályázott munkák. Elmondhatom, hogy jelenleg a vállalkozók versenytárgyaláson vesznek részt, hogy elkezdődhessen az orvosi rendelő felújítása és ennek orvosi műszerekkel való ellátása.

K.M.

A teljes interjút az e heti Szilágyságban olvashatják.