Mon. Dec 11th, 2023

Kovács Irén Erzsébet RMDSZ szenátor: Módosították a vizsgakövetelményeket

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter aláírta a 3237/05.02.2021-es számú rendeletet, amely a nyolcadik és a tizenkettedik osztályos tanulók módosított vizsgakövetelményeit tartalmazza – ismertette Kovács Irén Erzsébet szenátor, az oktatási szakbizottság tagja.

A miniszter az egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: „Aláírtam a miniszteri rendeletet, amely a realitáshoz igazítja az országos vizsgák programját, a nyolcadikos záróvizsga és az érettségi követelményeit.”

A szakemberek oly módon alakították át a vizsgaprogramokat, hogy azok megfeleljenek az online oktatás alatt leadott tananyaggal. Például a nyolcadikosoknál a hetedik osztály második félévi, és a nyolcadik osztály első félévi anyagából kevesebb téma került be a vizsgára szükséges tartalmak közé – fejtette ki a tanügyminiszter.

„Fontos volt átgondolni a nyolcadikos képességvizsga és az érettségi vizsgaprogramjait, és az idei tanévhez igazítani őket. Az új, speciális programok az érvényben levő tantervek alapján készültek. Február 22-től hetente megjelenő gyakorlótételek segítik majd a magyar diákok felkészülését, áprilisban pedig próbavizsgákon lesz lehetőségük felmérni addig megszerzett tudásukat” – nyilatkozta Kovács Irén Erzsébet szenátor.

A módosított vizsgakövetelményeket az Országos Oktatáspolitikai és Vizsgaközpont honlapjáról, a https://www.rocnee.eu/examene/OME_ENVIII_BAC_3237_05022021.html linkről lehet letölteni – tudtuk meg az oktatási szakbizottság tagjától.