Sun. Dec 3rd, 2023

A parlagfű elleni védekezésről

Módosította a parlagfű elleni védekezésről szóló, 62/2018. számú törvény alkalmazási módszertanát a kormány.
Ezután már nem csak a polgármesteri hivata­lok által felhatalmazott személyek végezhetnek ellenőrzéseket, hanem például a környezetvédelmi őrség illetékesei és a helyi rendőrség is.

A hatóságoknak május 20-ig azonosítaniuk kell a parlagfüves területeket, május 26-áig ezeket össze­síteniük kell, június 5-éig pedig ki kell küldeniük a gazos területek tulajdonosainak a felszólítást. A polgároknak és cégeknek június 6–30. között kell eltüntetniük a parlagfüvet területükről, ezt követően pedig a hatóságok elkezdhetnek bírságolni.

A törvény szerint az ellenőrzések első hulláma július 1-je és 15-e között zajlik, a második hullám pedig július 16-a és 31-e között van. A bírságok összegét is megemelték. Magánszemélyeket 1000 lejtől 5000 lejig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani, míg jogi személyek esetében 10 ezer lejtől 20 ezer lejig terjedő pénzbírság szabható ki, ha nem a törvényi előírás szerint járnak el. Az intézkedéseket nem alkalmazó helyi közigazgatási egységek ellenőrzése és büntetése is egyszerűbb lesz.

Sütő Attila