Tue. Oct 19th, 2021

Holnap Szilágy megye 155 oktatási intézményébe térnek vissza a gyerekek

Szilágy megyében három forgatókönyv szerint kezdődik február 8-án az iskola. A második iskolai félév első hetében az ország 2181 települése közül 149-ben a piros, 903-ban a sárga forgatókönyvet alkalmazzák – közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

Dari Tamás főtanfelügyelő-helyettes lapunknak elmondta, Szilágy megyében 33 olyan területi adminisztratív egység (UAT) van, ahol az elmúlt 14 napban regisztrált új koronavírus-fertőzések száma ezer lakosra vetítve 1 alatt maradt, az itt működő 155 oktatási intézmény zöld forgatóköny szerint kezdi az iskolát, a tanulók visszatérhetnek az iskolapadba. Ide tartozik többek között 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐞𝐤𝐟𝐚𝐥𝐯𝐚, 𝐃𝐞𝐛𝐫𝐞𝐧, 𝐈𝐩𝐩, 𝐊𝐚́𝐫𝐚́𝐬𝐳𝐭𝐞𝐥𝐞𝐤, 𝐊é𝐦𝐞𝐫, 𝐊𝐨̈𝐳𝐞́𝐩𝐥𝐚𝐤, 𝐊𝐫𝐚𝐬𝐳𝐧𝐚, 𝐊𝐫𝐚𝐬𝐳𝐧𝐚𝐡𝐢́𝐝𝐯𝐞́𝐠, 𝐊𝐮𝐬𝐚𝐥𝐲, 𝐎𝐥á𝐡𝐛𝐚𝐤𝐬𝐚, 𝐒𝐚𝐫𝐦𝐚𝐬𝐚́𝐠, 𝐒𝐳𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐲𝐩𝐞𝐫𝐞𝐜𝐬𝐞𝐧, 𝐒𝐳𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐲𝐬𝐚́𝐦𝐬𝐨𝐧, 𝐒𝐳𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐲𝐬𝐨𝐦𝐥𝐲𝐨́, 𝐒𝐳𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐲𝐬𝐳𝐞𝐠, és 𝐕𝐚𝐫𝐬𝐨𝐥𝐜 település.

A kumulált incidencia 1 és 3 ezrelék között 24 területi adminisztratív egységet (UAT) és 124 oktatási intézményt érint, az előírás szerint ezeken a településeken sárga forgatókönyv lép érvénybe, csak az óvodások, az elemi osztályokba járók, valamint a vizsgákra készülő végzős osztályok tanulói, azaz a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek térhetnek vissza az iskolába, a többiek számára online zajlik az oktatás. Az ide tartozó magyar települések: 𝐇𝐚𝐫𝐚𝐤𝐥𝐚́𝐧𝐲, 𝐊𝐫𝐚𝐬𝐳𝐧𝐚𝐡𝐨𝐫𝐯𝐚́𝐭, 𝐌𝐚𝐠𝐲𝐚𝐫𝐤𝐞𝐜𝐞𝐥, 𝐒𝐳𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐲𝐛𝐚𝐠𝐨𝐬, 𝐒𝐳𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐲𝐜𝐬𝐞𝐡, 𝐒𝐳𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐲𝐧𝐚𝐠𝐲𝐟𝐚𝐥𝐮 és 𝐙𝐬𝐢𝐛𝐨́.

Piros forgatókönyv alapján kezdik a második iskolai félévet 4 településen: Almásbalázsházán, Alsófüldön, Magyarzsomboron és Zilahon. A 60 oktatási intézményben tanuló diákok továbbra is online tanulnak, csak az óvodások és az elemisták járhatnak be az iskolába.

A negyedik forgatókönyv akkor lép hatályba, ha a megbetegedések magas száma miatt vesztegzár alá vonják a települést, ez esetben mindenki számára az online térben folytatódik az oktatás – tudtuk meg a főtanfelügyelő-helyettestől.

Kulcsár Mária