Sun. Jun 26th, 2022

Kihasználják a kedvező adottságokat: több napelemparkot is építenének Szilágyságban

Több napenergiát hasznosító nagyberuházásra készülnek Szilágysomlyón: 107 hektár területen fotovoltaikus parkot hoznának létre a Magura lábánál fekvő település déli részén. Az eddigi legnagyobb magánberuházás a villamosenergia-termeléssel foglalkozó konstancai Pure Solar Power (PSP) és a Green Energy Vision (GEV) kezdeményezésére valósulna meg Bükk és Krasznahosszúaszó között, becslések szerint a projekt értéke 65 és 100 millió euró közé tehető.

A szándéknyilatkozat alapján mindkét vállalat egy-egy fotovoltaikus parkot létesítene egymás szomszédságában, amelyeket egy mezőgazdasági út választana el. A PSP parkja 54,2 hektáron, hét magántulajdonban lévő telekre, míg a GEV napelemparkja 52,5 hektáron, 12 magánparcellára épülne.

Szabó Ernő Csaba városgazda elmondta, korai még a projektről beszélni, de megerősítette, a tárgyalások elkezdődtek, s a napelempark Szilágysomlyó déli részén, a Branth néven ismert területen lenne, délről Krasznahosszúaszó, keletről Bükk venné körül. A projekt fotovoltaikus panelek és villamosenergia-tároló rendszerek telepítéséből és működtetéséből áll. Amennyiben megvalósulna, a kedvezményezett kiépíti a 106-os útról a parkhoz vezető mellékutakat is – tudtuk meg a városgazdától. …

A zilahi Transurbis helyi tömegközlekedési vállalat is létrehozna egy fotovoltaikus parkot, mondta Sojka Attila, a vállalat gazdasági igazgatója, aki hozzátette, tavaly az átlagos havi villanyszámlájuk 45 ezer lej körül volt, míg az energia beszerzési ára 470 lej/MWh. A Transurbis az elmúlt évben számos beruházást hajtott végre, európai alapból elektromos buszokat vásárolt, leaszfaltozták a buszpályaudvar 4,7 ezer négyzetméternyi területét, napellenzőt szereltek a buszok és az elektromos töltőállomások fölé, lecserélték a jég által megrongált ingatlan tetőszerkezetét.

Idénre a vállalat épületének felújítását tervezték, de a villamosenergia drágulása miatt megnőtt az elektromos buszok energiafogyasztása, ezért a vállalat vezetősége egy napelempark létrehozását tervezi, hogy a szükséges villamosenergia egy részét megtermeljék, mert a négyszeresére nőtt árak miatt az a cél, hogy a jelenlegi üzemeltetési költségeket csökkentsék. Ha feleannyi energiát tudnának előállítani, mint amennyire az elektromos buszok töltéséhez szükségük van, azzal pénzt takaríthatnának meg. Az idei január–áprilisi villanyszámla közel 500 000 lejbe került, a havi energiafogyasztás körülbelül 100 megawatt. Az elektromos buszok napi feltöltése 800 kilowatt, egy fotovoltaikus park pedig naponta akár 400 kilowatt termelését tenné lehetővé.

Szilágynagyfaluban, a Szilágybagos felé vezető megyei út mentén lévő másfél hektárnyi területen 2016-ban elkészült a megye második fotovoltaikus parkja, amelyet egy olyan magánbefektető hozott létre, aki évekig Magyarországon és Ausztriában dolgozott, és úgy döntött, hogy a megújuló energiába fektet – ismertette Fórizs László alpolgármester.

Sarmaságon is lesz napelempark

Zajlanak az előkészületi munkálatok a Sarmaság községhez tartozó lakatlan Part településen, ahol egy szatmári cég napelemparkot létesítene – mondta Dombi Attila polgármester, aki kiemelte, a park éves energiatermelése 55 millió kWh-ra tehető, ami körülbelül 30 000 háztartás zöld energiával való ellátására elegendő. A létesítmény üzembe helyezésével elkerülhető, hogy a 25 éves üzemidő alatt 1,23 millió tonna szén-dioxid kerüljön a légkörbe. A Restart Energy működtető célja, hogy a projekt révén a kivitelezés során 100 ideiglenes munkahelyet, majd az üzemeltetés során 15 állandó munkahelyet teremtsen. A projekt finanszírozása saját forrásból, magántőkealapokból és banki finanszírozásból történik, a 45 hektráos területet a beruházó a közbirtokosságtól vette bérbe.

A szilágysági beruházásról a https://maszol.ro/gazdasag/Kihasznaljak-a-kedvezo-adottsagokat-tobb-napelemparkot-is-epitenenek-Szilagysagban honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.