Wed. Jul 24th, 2024

Kétszeresére nő az olimpiai sportágakért járó pénzjutalmak összege

Az olimpiai sportágakért járó prémiumok összegének 50%-os emelését hagyta jóvá tegnapi ülésén a kormány. Az intézkedés célja támogatást nyújtani és motiválni a sikeres sportolókat, mind az ifjúsági mind a felnőtt csapatok tagjait, edzőit és a technikai csapatokat további kiemelkedő eredmények elérésére.

„A mai döntés a kivételes eredmények mögött álló erőfeszítések elismerése, egy igazán megérdemelt és szükséges jutalom. A sportteljesítmény talán a legfontosabb névjegyünk országként, ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy ezeket a kiváló eredményeket továbbra is ösztönözzük, elősegítsük. Románia visszakerült a nemzetközi rangsorba, ez viszont sok áldozattal járt, azonban most az egész világ tisztelettel tekint ránk. Mi továbbra is keresni fogjuk a megoldásokat, hogy a sportolók megbecsülve érezzék megukat és a lehető legjobb edzéskörülményeket biztosítsuk számukra” – nyilatkozta Novák Eduárd, RMDSZ-es sportminiszter.  

A tárcavezető hozzátette, hogy az anyagi juttatás növekedése minden országos és nemzetközi sportversenyen elért eredményre vonatkozik. A díjazandó versenyek listája kiegészül továbbá a Világjátékokkal és a Strand Világjátékokkal, két olyan fontos nemzetközi versennyel, amelyeken a román sportolók kiemelkedő eredményeket értek el, de amelyekről a pénzügyi szabályzat korábban nem rendelkezett. Ugyanakkor az olimpiai sportágakon belül az egyes nem olimpiai sportágakban a sportolók és az edzők pénzügyi juttatásának helyzetét is szabályozták.

„Számunkra a teljesítménysport fejlesztése, népszerűsítése és támogatása fontos stratégiai célkitűzés. Örülök, hogy az elmúlt időszakban gyönyörű eredmények születtek a román sportban. Az elmúlt 20 év legsikeresebb nyara volt ez, Románia több sportágban is történelmi eredményeket ért el, és évtizedek óta fennálló világrekordokat döntött meg. Célunk, hogy ezt a szintet tartani tudjuk, ezért dolgozunk, a kormány döntése is ezt hivatott elősegíteni” – mondta el Novák.